Un contingent al Armatei Naționale va participa la Parada militară de la Bucureşti, organizată duminică, 1 decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării, în acest an, formația Armatei Naționale este constituită din Grupul port-drapel, reprezentată de militarii din Compania Garda de Onoare, urmată de contingentul de pacificatori ai Batalionului 22 de Menţinere a Păcii „Căşti Albastre”, condus de locotenent major Cristina Dolgoruc.
„Cei 30 de ofițeri, soldați și sergenți moldoveni vor defila în Piața Arcul de Triumf din București, alături de militarii români, de contingente străine din detașamentele dislocate în România. Militarii au început să desfășoare antrenamente zilnice la poligonul Ghencea”, precizează reprezentanții ministerului.
De menţionat că, militarii din Republica Moldova participă la parada militară de la București începând cu anul 2014.
Alături de militarii români, la parada militară vor defila și aproximativ 240 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Republica Moldova, Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Duminică, 1 decembrie, drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din România, la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz, iar în zona Arcului de Triumf din București va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 12.30.
În garnizoanele în care sunt dislocate mari unități și unități militare, reprezentanții Armatei României vor participa, la solicitarea și cu sprijinul autorităților locale, la pregătirea, organizarea și desfășurarea de ceremonii militare și religioase. Militarii aflați în misiune în teatrele de operații, precum și cei aflați în misiune în Polonia, vor participa la ceremonii militare și activități specifice cu ocazia Zilei Naționale.
Amintim că, românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 decembrie Ziua Națională a României. Această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria țării, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.