Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Pare fantastic, dar e aproape de realitate! Cum intri în visul altei persoane și ce poți să faci acolo

07 Dec. 2021, 14:30
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
07 Dec. 2021, 14:30 // Life //  Realitatea.md

Dacă acum câțiva ani, percepeam filmul „Inception” strict ca pe unul fantasy, astăzi suntem martorii unui experiment care aduce ideea din film mai aproape de realitate.

Încă din cele mai vechi timpuri, omenirea și-a dorit să exploreze mai mult lumea viselor. Cumva, ne-am simțit mereu fascinați de ele, atribuindu-le, de-a lungul timpului, o sumedenie de superstiții. Cea mai des întâlnită dintre ele este cea, potrivit căreia, ele ar avea valoare premonițională.

Cu alte cuvinte, anumite entități (nu știm cine sunt ele) au obiceiul să ne dea indicii criptate despre viitor. Alte teorii spun că lumea viselor ar fi, de fapt, o incursiune într-o lume paralelă (fie ea chiar lumea de dincolo), în timp ce psihiatrii moderni asociază visele cu rodul imaginației și al preconștientului.

Cum poți să intri în visul altei persoane?

Iată o întrebare pe care și-au adresat-o mulți. Încă de la apariția „Inception”, „visătorii” au sperat că, într-o bună zi, acest lucru va putea fi posibil.

„DreamNA” este numele unui proiect orientat în acest sens, dezvoltat de artista Ioana Mischie. Aceasta își dorește să recreeze, cu ajutorul tehnologiei, lumea viselor, cea mai creativă activitate umană.

Mai exact, Mischie se folosește de beneficiile „neuro-storytelling-ului”, folosind o tehnologie VR pentru asta. „DreamNA combină în premieră o ramură simplificată a tehnologiei folosite pentru investigațiile de tip electroencefalogramă (EEG), care evaluează și înregistrează activitatea bioelectrică a creierului, cu tehnologia pentru realitate virtuală”, au declarat reprezentanții echipei care a pus „la bătaie” proiectul.

Cu ajutorul tehnologiei, participanții la experiment ar putea controla intensitatea visului. În alte cuvinte, cu cât te concetrezi mai mult, cu atât vei putea să visezi mai „colorat”.

Înainte de a aplica acest proiect pe diferiți subiecți, Ioana Mischie a experimentat pe propria familie, mai exact pe mătușa acesteia, de 95 ani. Visul care a fascinat-o pe Ioana este unul clasic, în care bătrâna era invitată de tatăl ei în lumea de apoi. „Ne-a descris această călătorie cu lux de amănunte. Era o călătorie absolut impresionantă, în care vedea tot felul de elemente arhitecturale, îmbinate cu natura. După care la final ajungea în camera ei, o cameră fără tavan, din care putea să vadă cerul înstelat”, a declarat Mischie.

„DreamNA” a fost înscris, în 2018, în cadrul unui hackathon la South by Southwest, câștigând premiul pentru cel mai creativ proiect din categoria sa. Acest succes a impulsionat-o pe Ioana Mischie să-și continue cercetările, astfel că a strâns în jurul ei o echipă de artiști 3D care să-i poată pună în aplicare observațiile. Nu a durat mult și a primit inclusiv o finanțare AFCN.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală