Curs valutar
 • EUR
  20.6519
  1.241%
 • USD
  19.5984
  0.2842%
 • RUB
  0.3169
  -0.5049%
 • RON
  4.1891
  1.227%
 • UAH
  0.5320
  0.5263%

Dacă Pământul s-ar roti mai repede, sateliții nu se vor mai afla în pozițiile lor adecvate. De ce

12 Nov. 2021, 17:55
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
12 Nov. 2021, 17:55 // Life //  Valentina Buză

Sunt destule lucruri în această viață de care să îți faci griji. Războiul nuclear, schimbările climatice și dacă te speli sau nu corect pe dinți.

Pământul care se învârte prea repede nu ar trebui să fie în fruntea listei tale, pur și simplu pentru că nu este foarte probabil să se întâmple în curând – și dacă se va întâmpla, probabil că vei fi prea mort ca să-ți faci griji. Cu toate acestea, este interesant de văzut ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar roti mai repede.

În primul rând, să vorbim despre cât de repede se mișcă Pământul acum. Asta depinde de fapt de locul în care te afli, deoarece planeta se învârte cel mai repede în jurul taliei sale. Pe măsură ce Pământul se învârte în jurul axei sale, circumferința sa este cea mai largă la ecuator. Așadar, un punct de pe ecuator trebuie să călătorească mult mai departe în 24 de ore pentru a se întoarce la poziția sa de pornire decât, de exemplu, Chicago, care se află pe o secțiune transversală mai îngustă a Pământului. Pentru a compensa distanța suplimentară, ecuatorul se rotește cu 1668.89 km/oră, în timp ce Chicago are un ritm mai lejer, aproximativ 1207 km/oră.

Dacă am putea accelera rotația Pământului cu un kilometru pe oră, nivelul mării în jurul ecuatorului ar crește cu câțiva centimetri, pe măsură ce apa migrează acolo de la poli. „Ar putea fi nevoie de câțiva ani pentru a observa acest lucru”, spune Witold Fraczek, analist la ESRI, o companie care produce software pentru sistemele de informații geografice.

Ceea ce ar putea fi mult mai remarcabil este că unii dintre sateliții noștri ar fi deplasați. Sateliții setați pe orbită geosincronă zboară în jurul planetei noastre la o viteză care se potrivește cu rotația Pământului, astfel încât să poată rămâne poziționați în același loc tot timpul. Dacă planeta accelerează cu un kilometru pe oră, atunci sateliții nu se vor mai afla în pozițiile lor adecvate, ceea ce înseamnă că tele-comunicațiile prin satelit, transmisiile de televiziune și operațiunile militare și de informații ar putea fi întrerupte, cel puțin temporar. Unii sateliți transportă combustibil și pot fi capabili să își ajusteze pozițiile și vitezele în consecință, dar alții ar putea fi nevoiți să fie înlocuiți, iar asta este costisitor.

„Acestea ar putea perturba viața și confortul unor oameni”, spune Fraczek, „dar nu ar trebui să fie catastrofale pentru nimeni”.

Lucrurile ar deveni mai catastrofale cu cât ne-am învârti mai repede.

Pierderea gravității și a greutății

Forța centrifugă din rotația Pământului încearcă în mod constant să te arunce de pe planetă, un fel ca un copil la marginea unui carusel rapid. Deocamdată, gravitația este mai puternică și te ține pe pământ. Dar dacă Pământul s-ar învârti mai repede, forța centrifugă ar primi un impuls, spune astronomul NASA Sten Odenwald.

În prezent, 150 de lire sterline la Cercul Arctic, s-ar putea să cântărească 149 de lire sterline la ecuator. Acest lucru se datorează forței centrifuge suplimentare care este generată pe măsură ce ecuatorul se rotește mai repede, combate gravitația.

Odenwald calculează că în cele din urmă, dacă ecuatorul s-ar tura până la 28.390 km/oră, forța centrifugă ar fi suficient de mare încât ai fi în esență lipsit de greutate.

Dacă rotația Pământului ar crește încet, ar purta atmosfera cu ea – și nu am observa neapărat o mare diferență între vânturile și modelele vremii de zi cu zi. „Diferența de temperatură va fi în continuare principalul motor al vântului”, spune Odenwald. Cu toate acestea, vremea extremă ar putea deveni mai distructivă. „Uraganele se vor învârti mai repede”, spune el, „și va fi mai multă energie în ele”.

Dacă Pământul nu se învârtea deloc, vânturile de la polul nord ar sufla în linie dreaptă către ecuator și invers. Dar pentru că ne învârtim, calea vântului este deviată spre est. Această curbură a vântului se numește efectul Coriolis și este ceea ce dă rotirea unui uragan. Și dacă Pământul s-ar învârti mai repede, vânturile ar fi deviate mai spre est. „Acest lucru face ca rotația să fie mai severă”, spune Odenwald.

Lumea apei

Viteza suplimentară la ecuator înseamnă că apa din oceane ar începe să se acumuleze acolo. Cu un kilometru mai repede, apa din jurul ecuatorului ar ajunge cu câțiva centimetri mai adânc în doar câteva zile.

La viteze cu 160 de kilometri mai rrapide, ecuatorul ar începe să se înece. „Cred că bazinul Amazonului, Australia de Nord și ca să nu mai vorbim de insulele din regiunea ecuatorială, toate ar ajunge sub apă”, spune Fraczek. „Cât de adânc sub apă, nu sunt sigur, dar aș estima aproximativ 9 până la 19 metri.”

Dacă dublăm viteza la ecuator, astfel încât Pământul să se învârtă cu 1600 de kilometri mai repede, „ar fi în mod clar un dezastru”, spune Fraczek. Forța centrifugă ar trage sute de metri de apă spre talia Pământului. „Cu excepția celor mai înalți munți, cum ar fi Kilimanjaro sau cele mai înalte vârfuri ale Anzilor, cred că totul în regiunea ecuatorială ar fi acoperit cu apă.” Acea apă suplimentară ar fi scoasă din regiunile polare, unde forța centrifugă este mai mică, astfel încât Oceanul Arctic ar fi mult mai puțin adânc.

Între timp, forța centrifugă adăugată din învârtirea cu 1600 de kilometri mai repede înseamnă că apa de la ecuator ar avea un timp mai ușor să lupte cu gravitația. Aerul ar fi plin de umiditate în aceste regiuni, prezice Fraczek. Învăluite într-o ceață densă și nori grei, aceste regiuni s-ar putea confrunta cu ploi constante, de parcă ar avea nevoie de mai multă apă.

În cele din urmă, la aproximativ 27.358 de km pe oră, forța centrifugă de la ecuator s-ar potrivi cu forța gravitației. După aceea, „s-ar putea să experimentăm ploaie inversă”, speculează Fraczek. „Picăturile de apă ar putea începe să se miște în atmosferă.” În acel moment, Pământul s-ar învârti de peste 17 ori mai repede decât este acum și probabil că nu ar mai rămâne mulți oameni în regiunea ecuatorială care să se minuneze de fenomen.

„Dacă acei câțiva oameni nenorociți ar mai fi în viață după ce cea mai mare parte a apei de pe Pământ ar fi fost transferată în atmosferă și dincolo, în mod clar ar dori să fugă din zona ecuatorului cât mai curând posibil”, spune Fraczek, „însemnând că ar trebui deja să fie în regiunile polare sau cel puțin la latitudini medii.”

La viteze foarte mari – cum ar fi, aproximativ 24.000 mph – și de-a lungul a mii de ani, în cele din urmă, scoarța terestră s-ar schimba și ea, aplatizându-se la poli și bombându-se în jurul ecuatorului.

„Am avea cutremure enorme”, spune Fraczek. „Plăcile tectonice s-ar mișca rapid și asta ar fi dezastruos pentru viața de pe glob.”

Încetinește-ți rostogolirea

Dacă își vine să crezi sau nu, viteza Pământului fluctuează constant, spune Odenwald. Cutremurele, tsunami-urile, mase mari de aer și topirea straturilor de gheață pot schimba viteza de rotație la nivel de milisecunde. Dacă un cutremur înghite o parte din pământ, reducând circumferința planetei chiar atât de ușor, accelerează efectiv cât de repede Pământul își încheie rotația. O masă mare de aer poate avea efectul opus, încetinind învârtirile noastre un pic ca o patinatoare pe gheață care își lasă brațele în afară în loc să le țină lângă corp.

Viteza de rotație a Pământului se schimbă și în timp. În urmă cu aproximativ 4,4 miliarde de ani, Luna s-a format după ce ceva uriaș s-a prăbușit pe Pământ. La acea vreme, Odenwald calculează că planeta noastră avea probabil forma unei mingi de fotbal american și se învârtea atât de repede încât fiecare zi ar fi putut dura doar aproximativ patru ore.

„Acest eveniment a distorsionat dramatic forma Pământului și aproape a fragmentat complet Pământul”, spune Odenwald. „Se va mai întâmpla asta vreodată? Mai bine sperăm că nu!”

De la formarea Lunii, rotirea Pământului a încetinit cu aproximativ 6 km/oră la fiecare 10 milioane de ani, în mare parte din cauza atracției gravitaționale a Lunii asupra planetei noastre. Deci, este mult mai probabil ca rotirea Pământului să continue să încetinească în viitor, nu să accelereze.

„Nu există nicio modalitate imaginabilă prin care Pământul s-ar putea învârti atât de dramatic”, spune Odenwald. „Pentru a se învârti mai repede, ar trebui să fie lovit exact de obiectul potrivit, iar asta ar lichefia crusta, astfel încât oricum am fi morți”.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
04 Dec. 2022, 18:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Dec. 2022, 18:54 // În Lume //  Realitatea.md

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă, 3 decembrie curent, desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden.

Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.

În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că ”Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat” s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ”fraudă masivă” la alegerile din 2020.

”O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie”, a apreciat Trump.

Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ”Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.

Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit ”Arhivele Twitter”.

Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor.

Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală