Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Partidul „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională legea votată de PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare

13 Ian. 2022, 14:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
13 Ian. 2022, 14:55 // Politica //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională noua lege a pensiilor, adoptată la finalul anului 2021, de către majoritatea PAS. Sesizarea a fost depusă astăzi de deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Potrivit autorilor sesizării, legea, care stabilește, printre altele, majorarea vârstei de pensionare, este scandaloasă și antipopulară, iar guvernarea vrea să-i lipsească pe oameni de dreptul de a beneficia de pensie la bătrânețe.

Potrivit autorilor sesizării, legea conține o serie de încălcări fundamentale ale drepturilor omului, prevăzute de Constituția Republicii Moldova. Pe lângă majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, a fost majorat și stagiului de cotizare până la 34 de ani. Aceste modificări bat cel mai mult în femei, în contextul în care speranța de viață scade anual, iar din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului foarte puține femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar.

O altă prevedere scandaloasă este și introducerea așa-numitei pensii anticipate pentru muncă îndelungată. Doar că în acest stagiu nu au fost incluse foarte multe perioade, cum ar fi studiile, serviciul militar, concediul de îngrijire a copilului etc. În realitate, practic este imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoana, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii și să muncească toată viața pentru a putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme.

Decizia de a contesta această lege a fost anunțată, acum o săptămână, de liderul formațiunii, Ilan Șor. „Partidul „ȘOR” a spus-o de la bun început că majorarea vârstei de pensionare este o lovitură dură în bătrânii noștri, care sunt nevoiți, din 2022, să iasă mai târziu la pensie, din cauza acestor criminali de la putere. Prin această lege, guvernarea PAS își bate joc de oameni, care, tot din cauza PAS, sunt nevoiți să trăiască la limita supraviețuirii, din cauza scumpirilor și a condițiilor de trai care se înrăutățesc de la o zi la alta”, a menționat liderul Partidului „ȘOR”.

El a mai amintit că, în 2020, deputații Partidului „ȘOR” au elaborat un proiect de lege privind micșorarea vârstei de pensionare, proiect  care a și fost votat de către Parlament în același an, iar scopul modificării a fost de a-i ajuta pe bătrâni, care și așa o duc foarte greu.

„Această adunătură de incompetenți, care nu dau doi bani pe locuitorii acestor țări, au decis să le facă și mai grea viața bătrânilor și să-i omoare cu zile. Au decis că bătrânii noștri și așa o duc bine cu scumpirile pe care tot ei le-au provocat și au majorat vârsta de pensionare. Cum poate fi numită această decizie altfel decât un genocid social premeditat, gândit, plănuit și implementat de PAS și cei care îi controlează?”, a adăugat Ilan Șor.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 19:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 19:09 // Societate //  Valentina Buză

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor prezintă informații actualizate privind starea drumurilor publice naționale. Așadar, potrivit ASD, pe parcursul zilei de 18 ianuarie, lucrările de întreținere a drumurilor naționale pe timp de iarnă au continuat în regiunile unde au fost necesare intervenții ale unităților teritoriale SA „Drumuri”.

Mai exact, în zonele Nord, Centru și Sud s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului.

„În procesul tehnologic au fost antrenate utilaje speciale – 99 (unități); material antiderapant – 1239,4 (tone); muncitori rutieri – 134 (persoane). În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale”, se arată în nota informativă a ASD.

În context, Administrația de Stat a Drumurilor atenționează conducătoriii auto să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare privind echiparea autovehiculelor cu pneuri corespunzătoare și adaptarea regimului de viteză la condiţiile de circulație pe timp de iarnă.

În cazul dificultăților în trafic, pentru a solicita intervenția drumarilor, participanții la trafic pot apela la numerele: 22-55-30; 74-89-61; 060 477 117.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală