După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a cerut demisia șefei Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, PAS oferă reacție. Partidul face declarația, în contextul acuzațiilor precum că funcționara ar fi membră a formațiunii și i-ar apăra interesele în cadrul instituției.
„Dacă oricare dintre membrii actuali ai CEC au fost anterior afiliați unui partid, ei și-au încheiat această afiliere odată cu depunerea candidaturilor pentru a deveni parte a Comisiei Electorale Centrale. Conform legislației și regulamentelor în vigoare, aceștia nu pot fi și nu sunt membri ai unui partid politic”, a declarat purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Sergiu Bejenari.
Comisia Electorală Centrală nu a emis încă vreo declarație, după ce Ion Ceban a lansat acuzațiile.
„Este grav! În istoria Republicii Moldova, nicio guvernare nu și-a desemnat în asemenea hal membrii de partid. Nimeni, în afară de PAS, nu și-a propus membrii de partid la conducerea CEC, instituție care trebuie să fie independentă, deoarece în funcție de corectitudinea ei, cetățenii își aleg viitorul.
Angela Caraman, membră PAS, propusă de PAS în campania electorală din 2019 la funcția de primar de Ghidighici, după care consilier din partea PAS în consiliul local Ghidighici și președintele fracțiunii PAS, concomitent fiind consilierul primarului PAS din Stăuceni.
Pentru ce merite nimeni nu știe, Angela Caraman este numită în funcție de președinte la CEC. Cum credeți, cum sunt create regulamentele și noile legi electorale? Evident, în favoarea colegilor săi din PAS. Acum e timpul să le întoarcă datoria, deoarece colegii PAS au promovat-o. Culmea e că ei deja pregătesc fraudarea alegerilor locale din Chișinău”, afirmă Ion Ceban marți, 8 august.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Alte acuzații la adresa CEC au fost lansate pe 7 august, în cadrul ședinței Primăriei Capitalei, de viceprimarul Ilie Ceban. Conform funcționarului, Comisia a elaborat un Regulament neclar, care prevede ca toate comunicatele și informațiile de interes public de la Primăria Chișinău și celelalte 896 de primării din țară ar trebui consultate mai întâi cu CEC, înainte de a fi publicate.
Drept urmare, CEC preciza că, „în conformitate cu prevederile art.17 alin. (2) a Legii nr.62/2022 cu privire la publicitate în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesajele de interes public aprobate de Comisia Electorală Centrală”.