Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Pavel Filip: Cinci primari – la preț de 25 de mii de euro

01 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
01 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că cei cinci primari din Strășeni, care au anunțat că părăsesc formațiunea, ar fi fost plătiți cu o sumă totală de 25 de mii de euro, informează Realitatea.md.

„Pentru cinci primari s-au plătit 25 mii de euro… Am vorbit cu unii dintre ei. Unii s-au bâlbăit, alții au refuzat să vorbească. Dar aceste informații le avem deja de jumate de an, negocierile au fost dure. Au întârziat cu acele declarații, pentru că nu li se plăteau banii. Dar când au primit banii – au publicat și declarația. Oamenii sunt supărați pe acei primari și eu voi pleca să vizitez acele localități. Oamenii sunt raționali și înțeleg diferența dintre bine și rău.

Pe de o parte e bine, pentru că am scăpat de profitori, dar pe de altă parte îmi pare rău că totul se întâmplă în plină campanie electorală”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Cel mai mult, totuși, liderul democrat se declară deranjat de faptul că printre cei plecați se numără și primarul din satul natal al lui Filip.  „Spre exemplu primarul din satul meu natal, voi discuta cu el persoanal, mai ales după toate investițiile care au fost făcute acolo.

Inițial se negocia ca ei să facă o declarație prin care să mă condamne pe mine personal, dar negocierile au fost dure și acei primari au zis că nu pot declara asta. Oponenții politici și-au obținut scopul și au folosit acei primari”, a mai spus Pavel Filip.

Liderul PD a mai subliniat că deține informații precum că persoana, care ar veni cu mită pentru aleșii locali ar fi fostul său coleg de partid, Eugeniu Nichiforciuc. „Chiar azi am discutat cu cineva de la Șoldănești și mi-a zis că a fost la el Nichiforciuc ca să-l convingă să părăsească Partidul Democrat”, a mai spus Pavel Filip.

Realitatea.md amintește, că recent un grup de cinci primari din Strășeni au anunțat că pleacă din Partidul Democrat. Anterior acestora, un alt grup de trei primari din Ungheni, la fel anunțaseră că pleacă din partid.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției