Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Filip bate alarma: Ajutoarele de „borsetkă” au pornit cu colindatul și oferă sume de bani unora pentru a părăsi PDM

20 Mai 2021, 18:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
20 Mai 2021, 18:10 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, denunță acte de corupere a echipelor locale din teritoriu pentru a părăsi partidul. Astfel, liderul democraților face apel către Serviciul de Informații și Securitate să intervină pentru a curma astfel de tentative.

Aflat în drum spre Ștefan Vodă, la o întâlnire cu organizația teritorială, Filip a venit cu un mesaj public unde a anunțat despre încercarea unor actori politici să corupă mai mulți primari și consilieri democrați pentru a părăsi PDM.

„Forțele care vor deturnarea parcursului european al țării nu dorm. Ajutoarele de „borsetkă” s-au pornit cu colindatul prin țară și oferă sume mari de bani celor care ar vrea să părăsească PDM. Se chinuie demult în raionul Strășeni, raionul meu de baștină, și azi am semnale că au găsit vreo două persoane. Doar că ați uitat un lucru, domnilor: oamenii la Strășeni nu pot fi amăgiți, ei știu să facă diferența și vă vor pedepsi așa cum știu ei mai bine. Strășeniul nu va alege niciodată populisme și corupți. Strășeniul e pentru fapte”, a spus Filip.

De asemenea, liderul democraților afirmă că s-a recurs la aceste metode, pentru că „înțeleg că PDM va intra în viitorul Parlament, fapt ce va asigura continuarea parcursului european al țării”.

„Se tem tare unii că PDM va intra în Parlament cu o echipă puternică și va asigura direcția europeană. Mă adresez SIS-ului să monitorizeze și să urmărească acești indivizi și cazurile de cumpărare a aleșilor locali, dacă vrem alegeri libere și corecte”, a conchis Pavel Filip.

Amintim că, săptămâna trecută, un grup de membri ai Organizației Teritoriale Ungheni a Partidului Democrat din Moldova a anunță printr-un mesaj că părăsește formațiunea.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției