Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

PDM a rămas fără consilier în CMC. Ultimul „ostaș democrat” a părăsit formațiunea

06 Mai 2021, 09:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Mai 2021, 09:20 // Politica //  Petru Beregoi

Consilierul municipal din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Veaceslav Nedelea, a anunțat că părăsește formațiunea. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare, precizând că această decizie a luat-o din cauza dezacordului său față de „politica conducerii de promovare în funcții politice”.

Veaceslav Nedelea a menționat că nu datorează explicații nimănui, cu excepția echipei PDM Buiucani și precizează că decizia îi aparține.

„Până aici a mers ostașul. Da, am fost circa 11 ani ostaș al PDM, membru al CNP (n.r. Consiliului Național Politic), președinte a Organizației de Sector Buiucani, municipiul Chișinău. Am fost un membru fidel, dedicat activităților politice și organizatorice. Am fost deputat, actualmente sunt consilier municipal de Chișinău. Plec din PDM din motive care au la bază dezacordul meu cu politica conducerii de promovare în funcțiile politice, cu „restaurația”, dacă vreți”, a scris Nedelea.

Totodată, ex-deputatul a ținut să sublinieze că nu a fost „racolat”, „cumpărat” sau „ademenit”, afirmând că, caracterul unui politician rezultă din capacitatea acestuia de a-și asuma anumite decizii.

Amintim că, Veaceslav Nedelea, a fost ales pe lista PDM, consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), la alegerile locale din toamna anului 2019.

Realitatea Live

16 Iun. 2021, 13:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iun. 2021, 13:59 // Societate //  Valentina Buză

În orașul Edineț a fost dat startul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România.

Astfel, evenimentul de lansare a avut loc astăzi, 16 iunie, în Grădina Publică Vasile Alecsandri din mun. Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autoritățor locale și a locuitorilor municipiului Edineț.

„Edineț are un potențial mare de a deveni un oraș modern, în care locuitorii se vor bucura de condiții de trai și de muncă mai bune și de spații urbane amenajate pentru a petrece timpul liber într-o ambianță plăcută. Proiectul lansat astăzi la Edineț va susține întreprinderile din localitate pentru a crea noi locuri de muncă, va dezvolta spațiile urbane precum străzi și parcuri, de asemenea va oferi suport pentru achiziționarea de transport public ecologic. Echipa Europa, adică UE și partenerii din Statele Membre, vine la Edineț pentru a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Dl Peter Michalko.

Totodată, primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru a conchis că Uniunea Europeană rămâne a fi partenerul principal al Republicii Moldova si pentru Edineț în particular, și e bine să conștientizăm cu toții acest lucru.

„A fi in asentiment cu valorile europene și a construi Europa la noi acasă  rămâne a fi un deziderat pentru noi. Apreciem implicarea si bunele practici ale colegilor din acest spațiu întru promovarea adevăratelor valori social-umane. Respect partenerilor români, respect UE”.

Scopul proiectului „Edineț –  oraș cu perspectivă de viitor”, care urmează a fi implementat în perioada anilor 2021-2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai a cetățenilor din mun. Edineț prin aplicarea de soluții inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană:

 • Guvernare locală smart;
 • Servicii publice inteligente precum, mobilitatea urbană, iluminatul public, securitatea urbană, alimentarea cu apă și gestionarea zonelor urbane verzi;
 • Îmbunătățirea condițiilor de trai în zonele rezidențiale;
 • Promovarea afacerilor inteligente;
 • Educație inteligentă.

În context, peste 20 000 de locuitori ai municipiului Edineț de toate vârstele, inclusiv cei plecați peste hotare vor beneficia de rezultatele proiectului într-un mod inteligent și eficient prin accesarea de servicii publice prestate de primărie de la distanță, servicii publice calitative prestate de operatori locali, informare și implicare prin intermediul platformei de date urbane, precum și de condiții de trai, de muncă și educație mai bune. Astfel, municipiul Edineț tinde să devină un oraș mai atractiv pentru viitoarele generații.

Perioada de implementare a proiectului este 1 Martie 2021 – 28 Februarie 2025. Bugetul proiectului este de 4,358,886.00 EURO, dintre care 4,140,186.00 EURO este grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale: Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218,700.00 EURO contribuția partenerilor de implementare.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției