Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  -1.2044%
 • USD
  17.6431
  0.0442%
 • RUB
  0.1885
  -0.2653%
 • RON
  3.8083
  -1.2446%
 • UAH
  0.4499
  -0.489%

Pe două străzi din centrul capitalei va fi suspendat parțial traficul rutier. Află unde și de ce

04 Mart. 2023, 08:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
04 Mart. 2023, 08:59 // Actualitate //  Realitatea.md

Primăria municipiului Chișinău anunță că în perioada 6 martie – 6 iunie, inclusiv, va fi suspendat traficul rutier pe strada Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între Vasile Alecsandri și Alexandr Pușkin, în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reconstrucție a sistemului rutier.

În perioada executării lucrărilor, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează:

 • Autobuzele de pe rutele nr. 2, 10, 28, 37, 47 și 48 vor circula de pe str. Vasile Alecsandri pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit.
 • Microbuzele de pe rutele nr. 130, 134 și 162 vor circula de pe str. Alexandru cel Bun pe str. Vasile Alecsandri, str. Mitropolit Varlaam, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit.
 • Microbuzele de pe rutele nr. 103 și 174 vor circula de pe str. Alexandru cel Bun pe str. Vasile Alecsandri, str. Mitropolit Varlaam, str. Alexandr Pușkin, str. Alexandru cel Bun și în continuare pe traseul stabilit.

De asemenea, municipalitatea mai anunță că în perioada 8 martie – 31 mai, va fi suspendat traficului rutier pe strada 31 August 1989, pe tronsonul cuprins între străzile Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și A. Pușkin, în legătură cu executarea lucrărilor de reabilitare a străzii.

„Intervențiile la drum vor fi executate în două etape, cu sau fără suspendarea circulației rutiere la intersecția str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. 31 August 1989”, precizează municipalitatea.

În perioada executării lucrărilor enunțate, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează:

Etapa I:

TROLEIBUZE:

 • rutele nr. 7, 12, 16, 25, 32: de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;
 • ruta nr. 10: de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Vasile Alecsandri, șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit;
 • ruta nr. 29: în direcția spre sectorul Buiucani – de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Mihai Viteazul și în continuare pe traseul stabilit;
 • ruta nr. 30: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;
 • ruta nr. 4: în direcția spre sectorul Buiucani – de pe bd. Constantin Negruzzi pe str. Ciuflea, str. București și în continuare pe traseul stabilit;

AUTOBUZE:

 • ruta nr. 26: în direcția spre sectorul Râșcani – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;

MICROBUZE:

 • ruta nr. 103: în direcția spre sectorul Botanica – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe bd. Constantin Negruzzi și în continuare pe traseul stabilit;

Etapa II:

TROLEIBUZE:

• rutele nr. 7, 12, 16, 25, 32: de pe str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;

• ruta nr. 30: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București, str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;

AUTOBUZE:

 • ruta nr. 26: în direcția spre sectorul Râșcani – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Alexandr Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;

MICROBUZE:

 • ruta nr. 103: în direcția spre sectorul Botanica – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe bd. Constantin Negruzzi și în continuare pe traseul stabilit;

Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.

Realitatea Live

12 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
12 Apr. 2024, 18:00 // Cosmos //  Elena Putregai

O nouă fabrică de componente de structură pentru industria aerospațială va fi construită în România, în urma unei investiţii de 38 de milioane de euro.

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul unui al doilea proiect important în România.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT, citaţi de Transilvania Business.

Noua fabrică ar urma să susţină noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Uzina, care va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

În vara anului trecut, Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa.

Luna trecută, Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vizitat, la Bruxelles, compania aeronautică Sonaca, anunțând că aceasta dorește să își dezvolte producția din România.

„Investiția se ridică la 38 milioane de euro. Clădirea va fi terminată până la sfârșitul anului 2024, apoi, instalarea echipamentelor va avea loc în primul semestru al anului 2025, iar producția va fi demarată până în vara anului 2025. În total vor fi create 160 de locuri de muncă”, a transmis compania pentru Profit.ro. „Guvernul va suporta o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014, aflată sub administrarea Ministerului de Finanțe. Totalul ajutorului de stat este de 2,7 milioane de euro”, conform companiei.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320.

„Vom fi unul dintre puținii producători industriali din Europa care va obține certificarea pentru a face tratamente speciale de suprafață componentelor din aluminiu pentru flapsurile și slaturile din structura aripilor de avion. Ne propunem să aducem noi programe în viitor, dar acest lucru este încă în discuții de evaluare cu clienții”, a explicat compania.

Grupul Sonaca produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală