Poliția Republicii Moldova ar putea obține aceleași prerogative ca și forțelor armate pe timp de asediu și război. La un proiect în acest sens se lucrează în prezent, anunță șefa Ministerului Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la Rlive.
Potrivit lui Revenco, la proiectul de asigurare a ordinii publice se lucrează încă de la începutul mandatului său în calitate de ministru.
„Chiar și toamna anului trecut au fost realizate mai multe evaluări pentru a vedea unde putem fi mai eficienți, cum putem optimiza mai multe procese, unde pierdem din calitate. Am consultat mai multe surse, am consultat practici din diferite state membre europene care ar avea similitudine inclusiv cu Republica Moldova. Corespnzător, am ajuns la anumite scenarii care au demonstrat că pot aduce mult mai multă eficiență în serviciul prestat cetățenilor de către poliție”, a spus Revenco.
Ministra susține că odată cu începerea unui război la graniță cu țara noastră, acest proiect a fost lăsat pe pauză, însă a scos în prim plan punctele la care are de lucru Ministerul.
„Acum, desigur, războiul a lăsat pe pauză multe procese interne pentru că a prioritizat munca polițiștilor. Acum când deja am intrat într-o fază unde știm cum aproximativ să reacționăm la anumite pericole noi care apar, ținem să revenim la agenda de reorganizare, pentru că chiar și cu un război la frontieră, de fapt acest război la frontieră ne-a arătat vulnerabilitățile și ne demonstrează exact cum trebuie să remodelăm activitatea asfel încât să fim mai eficienți. De aceea am revenit la acest proiect”, consultări, a mai declarat șefa MAI.
În context, Revenco a explicat ce prevede acest proiect de lege și de ce este necesar preluarea acestor împuterniciri.
„În această lege, în caz de asediu sau război, toate forțele trec sub comanda celor de la Apărare și lucrează drept o echipă comună. Se dorește în primul rând o poliție mai flexibilă, mai rapidă, mai aproape de cetățeni, își centrează activitatea mult mai mult pe partea de prevenire. Vom reactiva și vom multiplica activitatea polițienească comunitară, vom majora numărul de echipe de prevenire și reacție operativă pe teritoriul țării astfel încât să reducem numărul de reacții la apeluri și să evităm consecințele grave drept urmare a comiterii unor infracțiuni”, a mai spus ministra.
Totodată, potrivit ministrei, astfel se va interveni mai rapid în ajutorul cetățenilor, dar și se va reduce o mare parte din birocrația celor două ministere.
„Vom implementa principiul cea mai apropiată patrulă, ceea ce înseamnă că nu se va ține cont strict doar de acel hotar administrativ raionului, dar mai degrabă se va ține cont de care patrulă este mai aproape de locul unde este nevoie de intervenție. Vom aduce sub comandă și efectivele care realizează activitatea de ordine publică, aici vorbesc și de fuziunea carabinierilor cu echipa de la Inspectoratul de Securitate Publică, avem nevoie de toți”, a spus Revenco.