Perciun răspunde criticilor referitor la modificarea Codului muncii. Anunță inițiativa a fost trimisă spre expertizare în străinătate
Proiectul de lege ce prevede modificarea Codului muncii, votat deja în prima lectură, a fost remis la expertizare la Delegația Uniunii Europene și la Organizația Internațională a Muncii. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 iunie de autorul inițiativei legislative, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, după ce mai multe critici au apărut în spațiul public.
Potrivit lui Perciun, trimiterea proiectului de lege a fost trimis către expertiză în străinătate cu scopul „de a vedea și părerea lor privind cele mai discutate prevederi”
Totodată, Perciun anunță că, au loc consultările cu patronatele și sindicatele, deja două runde publice de discuții și runde separate bilaterale, iar pe unele prevederi din proiect și propuneri adiționale va fi format un grup de lucru separat.
Deputatul afirmă că, în varianta finală proiectul va mai suferi anumite modificări inclusiv pornind de la opiniile sindicatelor, patronatelor, a Avocatului Poporului, Delegației UE și Organizației Internaționale a Muncii.
Amintim că, anterior și Confederația Națională a Sindicatelor a criticat proiectul de lege aprobat deja în prima lectură privind modificarea Codului muncii, care în opinia acesteia ar aduce mai multe beneficii angajatorului de cât angajatului, iar prin aceste modificări s-ar încălca drepturile de bază.
De asemenea, la 8 iunie și Platforma DA a criticat proiectul, solicitând retragerea acestuia din procedura legislativă.
Precizăm că, printre modificări se numără concedierea în timpul concediului medical, transferul angajatului fără informare prealabilă, munca forțată peste program fără acordul angajatului, concedierea chiar și în cazul restabilirii locului de muncă prin judecată, achitarea a doar nouă salarii în cazul absenței forțate, revizuiri la revenirea din concediul pentru îngrijirea copilului neconsultat cu structurile de stat vizate, posibilitatea de a extinde limita maximă de ore lucrate pe săptămână, sporul salarial pentru performanță să fie achitat semestrial etc.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!