Curs valutar
 • EUR
  19.9666
  0.8164%
 • USD
  18.6508
  0.1072%
 • RUB
  0.2422
  0%
 • RON
  4.0555
  0.7447%
 • UAH
  0.5050
  0.099%

PERICOL! De ce este interzis culesul nucilor de pe pomii din apropierea rețelelor electrice

26 Aug. 2022, 12:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
26 Aug. 2022, 12:11 // Societate //  Valentina Buză

Lucrările sezoniere de recoltare a nucilor de pe pomii din apropierea liniilor electrice aeriene și altor instalații aflate sub tensiune sunt însoțite de un mare pericol de electrocutare, iar în acest context, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA atrage atenția populației, a agenților economici implicați în aceste lucrări, a organelor de supraveghere și a autorităților publice locale asupra necesității impunerii respectării stricte a regulilor de securitate electrică.

„Analiza cazurilor de electrocutare, ce au avut loc anterior în timpul acestor lucrări, denotă faptul că persoanele implicate în asemenea activități nu țin cont de aflarea sa la distanțe inadmisibile de la părțile conductoare aflate sub tensiune, utilizează diferite țevi sau bare metalice pentru a scutura nucile, neglijând riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau al creării unui arc electric”.

Responsabilii spun că aceste persoane nu țin cont de căderea precipitațiilor, de umiditatea solului sau a celei din atmosferă, care facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul diferitor obiecte folosite în calitate de instrument de lucru.

„Cauza unui accident cu consecințe grave sau chiar fatale pentru persoanele aflate în acel moment pe copac poate fi și atingerea crengilor verzi sau umede ale copacilor de părțile conductoare ale instalațiilor electrice. Cea mai mare greșeală comisă de către persoanele implicate în aceste lucrări este să trateze cu superficialitate aspectul respectării regulilor minime de securitate electrică și să-și concentreze atenția doar asupra nucilor, neglijând pericolul de electrocutare. Atragerea copiilor în aceste activități primejdioase, de asemenea reprezintă un mare pericol care poate conduce la producerea unor accidente grave, chiar și pierderea vieții minorului”.

Prin urmare, având în vedere existența acestor pericole și ținând cont de cerințele normelor de securitate electrică, se interzic categoric orice activități în apropierea instalațiilor electrice!

Avertizați despre acest pericol persoanele care nu cunosc sau ignoră regulile de securitate și cereți în mod obligatoriu respectarea lor!

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Este vital important să respectați următoarele reguli:

 • nu urcați în pomii prin coroana cărora trec conductorii liniilor electrice aeriene sau care cresc în apropierea acestora;
 • nu folosiți bare metalice sau prăjini umede pentru a bate nucile;
 • nu urcați pe scări sau schele în apropierea conductorilor instalațiilor electrice;
 • nu aruncați nimic în direcția rețelelor electrice;
 • nu permiteți persoanelor să culeagă fructe de pe pomii din preajma instalațiilor electrice;
 • nu vă apropiați și nu atingeți  conductorii liniilor electrice şi alte echipamente electrice;
 • nu vă apropiați și nu atingeți conductorii care atârnă accidental în urma unor intemperii în apropierea instalațiilor electrice;
 • nu vă urcați pe pilonii liniilor electrice aeriene;
 • nu legați animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;
 • despre orice accident informați imediat operatorul sistemului de distribuție prin intermediul Oficiului telefonic 24 de ore la numărul de telefon 022 43 11 11.

Realitatea Live

21 Mart. 2023, 12:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
21 Mart. 2023, 12:26 // Actualitate //  Valentina Buză

Zeci de transportatori au ieșit astăzi, în fața Inspectoratului General Securitate Publică (INSP) din Capitală pentru a-și expune nemulțumirea față de acțiunile ilegale ale Poliției.

Mai exact, ei acuză forțele de ordine de abuz și acțiuni ilegale în raport cu cei care au transportat oameni la recentele proteste de la Chișinău.

Ei planifică să prezinte numele ofițerilor care ar fi comis încălcări, calificând acțiunile persoanelor vizate pot fi calificate drept „infracțiuni”.

„Noi vom mai veni aici cu unități de transport. Vom pleca cu flashmoburi la ambasadele Uniunii Europene. Vom depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care au admis aceste abuzuri. Sunt abuzuri pe care dorim să fim examinate”, a declarat Șeful APOTA, Oleg Alexa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală