Curs valutar
 • EUR
  19.2868
  0%
 • USD
  17.8004
  0%
 • RUB
  0.1957
  0%
 • RON
  3.8807
  0%
 • UAH
  0.4682
  0%

Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm

03 Aug. 2022, 13:16
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2022, 13:16 // Societate //  Valentina Buză

Se întâmplă adesea să nu putem rezista în fața cartofilor prăjiți, chipsurilor și produselor de patiserie, însă știați că dincolo de aportul caloric ridicat, aceste alimente pot conține substanțe periculoase? Printre ele se numără acrilamida, o substanță chimică care se formează în produsele alimentare bogate în amidon, în timpul gătitului la temperaturi ridicate. Acrilamida, recunoscută drept cancerigenă în 1994, se conține, de asemenea, în cafea și în fumul de țigară, conform locals.md.

Acrilamida din alimente și măsurile de precauție

Acrilamida este o substanță care, inițial, nu se găsește în componența alimentelor, ci se formează în procesul de preparare a acestora. Principalul proces chimic responsabil de formarea ei este „Reacția Maillard” – o reacție chimică în urma căreia se obține aroma specifică a produselor alimentare coapte, acestea devenind „rumenite”.

Ca și alte substanțe, acrilamida poate fi toxică pentru oameni, în funcție de doza absorbită sau ingerată. Potrivit cercetărilor, principalele surse alimentare de acrilamidă sunt cartofii prăjiți, chipsurile, pâinea, prăjiturile, cerealele pentru micul dejun și cafeaua. Nivelurile de acrilamidă din alimente variază foarte mult în funcție de timpul, metoda și temperatura de gătire.

Cafeaua, și în special cafeaua neagră, este unul dintre alimentele care contribuie cel mai mult la expunerea la acrilamidă la adulți, în timp ce biscuiții dulci – la expunerea copiilor.

Potrivit studiilor, cafeaua instantanee are cu 100% mai multă acrilamidă decât cafeaua proaspăt prăjită, în timp ce înlocuitorii de cafea au cu 300% mai multă.

Cercetările au constatat că expunerea la acrilamidă crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. În organism, acrilamida este transformată într-un compus numit glicidamidă, care provoacă mutații și deteriorări ale ADN-ului. Totodată, studiile au arătat că nivelurile ridicate de expunere profesională la acrilamidă pot provoca leziuni neurologice.

Pentru a evita riscurile de îmbolnăvire, specialiștii recomandă:

 • Să nu se recurgă la supraîncălzirea uleiului în timpul gătitului;
 • Alimentele să nu fie prăjite sau coapte în exces;
 • Să fie redus sau evitat consumul de cafea și a părților puternic rumenite ale alimentelor.

Acrilamida din fumul de țigară și reducerea riscurilor

Fumul de țigară este o altă sursă semnificativă de expunere la acrilamidă. În timpul arderii țigărilor se formează mii de substanțe chimice, multe dintre ele fiind nocive. Acrilamida este una dintre aceste substanțe, recunoscută de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca fiind un carcinogen dovedit la animale și posibil carcinogen pentru oameni.

De altfel, expunerea totală la acrilamidă în populația de fumători este, în medie, mai mare cu peste 50% în comparație cu nefumătorii.

Totuși, potrivit studiilor, cantitatea de acrilamidă poate varia în funcție de tipul produselor din tutun. O cercetare din 2022 a evaluat conținutul de acrilamidă în țigările convenționale și în sistemele de încălzire a tutunului și expunerea rezultată în urma utilizării acestora.

Datele au scos la iveală faptul că nivelul de acrilamidă în țigările convenționale a variat de la 235 la 897 ng/țigară, în timp ce în produsele fără fum au fost raportate niveluri de până la 5 ori mai mici, în intervalul 99-187 ng/rezervă. Astfel, a fost constatat un risc cancerigen în cazul țigărilor convenționale. Cât despre produsele fără fum, utilizarea a 5-40 de rezerve/zi nu a fost asociată cu un potențial risc cancerigen.

Și într-un alt studiu, efectuat în 2015, cercetătorii au constat că în urma utilizării dispozitivelor fără fum, expunerea la acrilamidă este mai mică decât în cazul consumului de alimente tratate termic sau fumatul țigărilor.

Ce prevede legislația

Pentru a reduce riscurile legate de consumul alimentelor ce conțin această substanță, începând din 2007, Comisia Europeană a stabilit planuri de monitorizare a nivelurilor de acrilamidă din produsele alimentare.

În 2011, instituția a stabilit valori-limită pentru alimentele care s-au dovedit a contribui în mare măsură la formarea acrilamidei. În cazul în care aceste valori sunt depășite, producătorii trebuie să își analizeze procesul de producție, să determine momentul în care se formează acrilamida și să găsească o soluție pentru a scădea nivelurile.

În Republica Moldova, acrilamida este inclusă în categoria „contaminanților de proces”, care reprezintă un pericol chimic pentru siguranța alimentelor. Totodată, Regulamentul sanitar privind protecţiei lucrătorilor în cazul prezenței agenţilor chimici la locul de muncă prevede valori-limită de expunere la acrilamidă.

Realitatea Live

VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
01 Mart. 2024, 22:42
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
01 Mart. 2024, 22:42 // În Lume //  Ursu Ana

Peste un miliard de persoane la nivel global sunt considerate în prezent obeze, afecţiune asociată cu un risc crescut pentru numeroase probleme de sănătate, potrivit unor estimări actualizate realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de un grup internaţional de cercetători, informează Reuters.

Obezitatea este atât de prevalentă, încât a devenit mai frecventă decât a fi subponderal în majoritatea naţiunilor, inclusiv în multe ţări cu venituri mici şi medii care, în trecut, s-au confruntat cu problema subnutriţiei.

„Un număr uluitor de persoane trăiesc cu obezitate”, a declarat Majid Ezzati, autor principal al studiului publicat joi în revista The Lancet şi profesor la Imperial College London.

Concluziile studiului, considerate ca având autoritate în rândul estimărilor independente, au la bază date provenite de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de ţări.

Deşi ratele de obezitate stagnează în multe ţări bogate, ele înregistrează o creştere rapidă în restul regiunilor, a adăugat Ezzati. Şi în timp ce a fi subponderal devine mai puţin frecvent la nivel global, în multe ţări rămâne o problemă semnificativă, iar un număr tot mai mare de state se confruntă cu ceea ce se cheamă ”povara dublă” a malnutriţiei.

„În trecut, ne gândeam la obezitate ca la o problemă a celor bogaţi. Obezitatea este o problemă a omenirii”, a spus Francesco Branca, director de nutriţie la OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ratele de obezitate în rândul adulţilor au crescut de peste două ori în intervalul 1999-2022 şi de peste patru ori în rândul copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, se precizează în studiu.

În aceeaşi perioadă, proporţia de fete, băieţi şi adulţi consideraţi subpoderali a scăzut cu o cincime, o treime şi, respectiv, la jumătate, a descoperit această analiză.

Potrivit lui Ezzati, creşterea ratelor de obezitate în rândul copiilor este ”foarte îngrijorătoare”, imitând o traiectorie observată în cazul adulţilor încă înainte de 1990. În acelaşi timp, a mai spus el, sute de milioane de oameni încă nu au suficientă hrană.

A fi într-un deficit ponderal excesiv poate fi foarte periculos pentru dezvoltarea copiilor şi, în situaţiile cele mai extreme, se poate ajunge la a muri de foame. Persoanele obeze se confruntă totodată cu riscul decesului prematur şi al dizabilităţii având în vedere asocierea cu debutul timpuriu al diabetului, cu boli cardiovasculare şi renale, precum şi cu o mulţime de alte afecţiuni.

„Dubla povară” a înregistrat cea mai mare creştere în anumite ţări cu venituri mici şi medii, se mai spune în studiu, incluzând zone din Caraibe şi Orientul Mijlociu.

În aceste ţări, rata obezităţii este în prezent mai ridicată decât în multe ţări cu venituri mari, în special din Europa. În anumite ţări europene precum Spania, există indicii potrivit cărora ratele de obezitate ar putea începe să intre în declin sau cel puţin să stagneze, a adăugat Ezzati.

Noile date sunt primele publicate de această echipă din 2017 şi au fost compilate de peste 1.500 de oameni de ştiinţă care fac parte din Colaborarea pentru factori de risc ai bolilor netransmisibile. La acel moment, un număr estimat de circa 774 de milioane de persoane cu vârsta de peste cinci ani trăiau cu obezitate, o proporţie similară – circa 1 din 8 persoane – cu cea din noile date.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că implementarea unor măsuri cum ar fi taxele pe produsele cu un conţinut sporit de zahăr şi promovarea meselor sănătoase în incinta şcolilor sunt necesare pentru a contribui la lupta împotriva ratelor de obezitate.

„Mai cu seamă, este necesară cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil pentru impactul privitor la sănătate al produselor sale”, a adăugat el.

Branca şi Ezzati au precizat că noi medicamente puternice împotriva obezităţii, cum ar fi Wegovy, produs de Novo Nordisk, sau Mounjaro şi Zepbound, produse de Eli Lilly, sunt instrumente care ar putea ajuta, însă costul lor şi disponibilitatea redusă riscă să adâncească inegalităţile.

Există câteva limitări ale studiului, printre care lipsa datelor din perioada de după pandemia de COVID-19, precum şi folosirea indicelui de masă corporală (IMC) pentru a determina obezitatea, metodă descrisă drept ”imperfectă” de cercetători.

VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
VIDEO PREMIERA anului „Dune: Partea II” – a ajuns pe CELE MAI MARI ecrane din țară
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Moldova îşi promovează vinurile şi atracţiile turistice, în cadrul Global Soft Summit, desfăşurat la Londra
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Vinul Moldovei cucereşte lumea. Vinificatorii noştri au obţinut 96 de medalii de aur şi argint la Mundus Vini
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Mircea Aursulesei, un nou vicepreședinte în cadrul Comitetului de Direcție al Victoriabank
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
Investiții de milioane și colaborări de succes. Cum au ajuns moldovenii să producă pentru branduri internaționale
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
MMZ a trecut cu succes printr-o recertificare a sistemului de management al calității și a managementului ecologic
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
La Chișinău va avea loc expoziția „Mărțișorul – parte din patrimoniul mondial al umanității”
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Startup Moldova Summit 2024: Noi oportunități pentru antreprenori și startup-urile din Republica Moldova
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
Festivalul-forum Moldova multietnică și multiculturală – o dovadă că în Moldova se poate trăi în pace şi armonie
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală