Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  0%
 • USD
  17.6431
  0%
 • RUB
  0.1885
  0%
 • RON
  3.8083
  0%
 • UAH
  0.4499
  0%

Pericolul extrem din banalul Paracetamol. Supradoza duce la transplant de ficat și chiar deces

02 Apr. 2024, 16:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
02 Apr. 2024, 16:50 // În Lume //  Elena Putregai

O femeie din Galați, mamă a patru copii, a fost salvată ca prin minune de medicii ieșeni, după ce a luat o decizie care o putea costa viața. Aceasta a fost transportată la spital în comă, cu insuficiență hepatică severă și a avut nevoie, de urgență, de transplant de ficat, transmite presa din România.

Conform cadrelor medicale, starea Florentinei s-a agravat extrem de rapid, după ce a luat, fără recomandare, o doză mare de paracetamol. Ea nu știa că are probleme cu ficatul, iar tratamentul pe care l-a luat i-a agravat starea.

Doar o minune o putea salva

Femeia, în vârstă de 33 de ani, mamă a patru copii, era acasă în momentul în care a început să se simtă foarte rău. Ea nu știa că are probleme medicale grave, fiind vorba despre o hepatită B mai veche. Astfel, ficatul ei era extrem de afectat.

Ea a luat mai multe pastile de paracetamol, crezând că este răcită, acesta fiind un medicament care se metabolizează în organul afectat.

Transportată inițial la spitalul din Tecuci, medicii au decis ca ea să fie transferată de urgență la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, în 28 martie 2024, când a intrat în comă. A fost dusă direct la Terapie Intensivă, unde medicii au efectuat mai multe investigații și au aflat că pacienta se confruntă cu insuficiență hepatică severă.

„Pacienta în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Iași, de la Tecuci. Aceasta prezenta insuficiență hepatică acută și pe fond viral şi pe fondul unei administrări mult prea mari de paracetamol. Pacienta era și însărcinată, cu un avort declanșat. Este posibil ca și acel cumul de medicamente să fi contribuit la insuficiența hepatică”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatoar al Centrului Regional de Transplant Iași.

Salvarea ei a venit din București

În aceste condiții, singura șansă a tinerei era un transplant de ficat, cât mai urgent.

Medicii ieșeni au intrat în alertă și au căutat, de urgență, un potențial donator. Ei au reușit să identifice un donator, prin sistemul național de alertă. Norocul pacientei din Galați a venit din București, unde a fost identificat un donator compatibil, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 56 de ani, aflată în moarte cerebrală.

„În acel moment s-a declanșat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional și coorponatorul de transplant. A identificat posibilitatea recoltării unui organ de la o pacientă în moarte cerebrală, aflată la Spitalul Universitar București”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Starea ei s-a înrăutățit de la o zi la alta

Mama femeii în vârstă de 33 de ani a vorbit despre cum s-a simțit fiica ei în ultima săptămână. Aceasta a dezvăluit că boala ei a evoluat rapid și că cei patru copii au trecut prin momente cumplite.

„În ultima săptămână a început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inactivă, doar se uita și atât. Și era foarte galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând”, a povestit Maricica Iancu, mama pacientei din Galați.

Florentina a avut noroc, în ultima clipă. Alți români însă, care au înghițit Paracetamol fără să țină cont de indicațiile din prospect, au murit, fiind consemnate numeroase cazuri în ultimii ani.

Nevoia de donatori cadaverici, subliniată încă o dată

Donatorii cadaverici sunt o componentă importantă a programului de transplant, transmit cadrele medicale. Astfel, doctorii fac apel la populație și îi îndeamnă pe oameni să înțeleagă acest lucru și să accepte să salveze viețile celor aflați la nevoie.

„Fără acest element, programul de transplant are de suferit. Este un lucru pe care dorim să-l punctăm în continuare. Viaţa pacienţilor depinde de acest gest. Este important ca aparținătorii să accepte și să își dea acordul pentru prelevare atunci când vine o solicitare din partea coordonatorilor regionali. Este important ca persoanele în cauză să înțeleagă că prin acest gest post salva viața pacienților“, a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog din Iași.

Cadrele medicale cunosc faptul că românii sunt adepții automedicației și că, de multe ori, își culeg informațiile de la alte persoane sau de pe internet. Astfel, specialiștii trag un semnal de alarmă în rândul populației și îi îndeamnă pe români să fie foarte atenți la acest lucru, deoarece efectele pot fi letale.

„Mare atenție la automedicație! Câteva comprimate, aparent banale, pot fi letale. Românii sunt mari consumatori de medicamente luate după ureche. Când ne hotărâm să luăm medicamente, trebuie să ne întrebăm dacă chiar avem nevoie de ele, dacă se potrivesc cu problema noastră. Nu trebuie să ascultăm sfaturile vecinilor, să ne uităm pe internet sau să ne informăm din alte surse. Trebuie să apelăm la medici“, atrage atenția dr. Tudor Ciuhodaru.

Doctorul spune că Paracetamolul dă cele mai multe efecte secundare și efecte letale în Statele Unite ale Americii, de exemplu. „Oamenii trebuie să știe că există potențial letal. Trebuie să ne gândim la medicamente ca la o substanță chimică cu potențial letal, dacă nu este administrată cum trebuie. În momentul în care vorbim despre o supradoză cu paracetamol, trebuie să mergem de urgență la spital”, precizează dr. Ciuhodaru.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
14 Apr. 2024, 16:48
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
14 Apr. 2024, 16:48 // Economie //  Elena Putregai

Începutul de an a fost al criptoactivelor și acțiunilor din domeniul AI, acum, însă, se pare că piețele au redescoperit metalele prețioase, arată într-o analiză financiară, Claudiu Cazacu, analist XTB România.

Deși Bitcoin a pornit anul în forță, croind poteci largi spre maxime istorice după un avans de 50,1% până pe 3 aprilie, ulterior, moneda a încetinit atât de mult încât a cedat aurului poziția de lider al cursei. În ultima lună, avansul Bitcoin este de 5%, față de 9,7% al aurului.

Aurul a atins record după record în martie. În dimineața zilei de 3 aprilie, avansul său de la începutul anului este de 10,7% iar cotațiile futures (la termen) cu livrare în decembrie sunt cu aproape 100 de dolari/uncie peste prețul spot, un semn al așteptărilor optimiste ale investitorilor, arată Claudiu Cazacu.

Prețul a crescut chiar și în unele sesiuni în care dobânzile la titlurile de stat americane au crescut. Apetitul speculativ este, pe termen scurt, relativ ridicat, și acest lucru nu exclude vulnerabilități temporare. Alinierea factorilor de risc macro și geopolitici menține, însă, în orizontul îndepărtat, foarte viu interesul investitorilor, și nu doar al speculatorilor, pentru cel mai faimos metal prețios.

Metalul prețios s-a angajat într-o serie de maxime istorice, evoluția fiind, în același timp, un semnal al unor schimbări de atitudine din motive fundamentale și un indicator al unei stări de spirit, arată Claudiu Cazacu.

Există diverse argumente de ordin economic pentru aprecierea aurului, însă depășirea unor recorduri a atras și un interes speculativ în creștere din partea traderilor care detectează probabilitatea unor mișcări rapide. Scena geopolitică e unul dintre motivele accelerării, cu atenția împărțită între Ucraina, Orientul Mijlociu și Taiwan. Între timp, atacul asupra ambasadei iraniene din Damasc a generat o reevaluare „în sus” a riscului de conflict cu Iranul.

Deși datele economice din SUA sunt relativ optimiste, cu o creștere peste așteptări a comenzilor și a indicatorului ISM în industrie, indicii din zona de inflație și consum se aliniază pentru a permite trei tăieri de dobândă din partea Fed anul acesta. Cu cât dobânzile sunt mai scăzute, cu atât este mai puțin penalizată deținerea de aur, în raport cu cash-ul plasat în bănci.

Preţurile aurului şi petrolului confirmă peisajul geopolitic complicat

Pe de altă parte, petrolul Brent a crescut la cel mai înalt nivel de după noiembrie anul trecut și a adunat un avans de 17,5% anul acesta. Dacă tendința nu se va dovedi a fi tranzitorie, procesul de reducere a dobânzilor – pe care mizează în prezent atât traderii pe aur, cât și investitorii din piețele de acțiuni – s-ar putea să fie mai lent decât se așteaptă în prezent.

Un risc referitor la petrol vine și în urma deteriorării relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită, în timp ce Mexicul a anunțat reducerea exporturilor cu 0,4 milioane de barili pe zi pentru susținerea rafinăriilor locale.

Mișcarea sincronizată a aurului și petrolului confirmă peisajul geopolitic complicat, iar comunicările băncilor centrale pot să continue trimiterile la un parcurs al dobânzilor care depinde, în cele din urmă, de date – deci mai schimbător și mai puțin stimulativ decât ar dori să vadă, în prezent, investitorii, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Esențială pentru setarea prețului aurului este China, care, potrivit lui Pierre Lassonde de la Franco-Nevada, preia o cotă atât de importantă din producția anuală încât decide, în cele din urmă, prețul. Apetitul achizițiilor de aur din partea unor bănci centrale, în special cea din China (care a ajuns la 2.235 de tone după cumpărări de 225 de tone anul trecut), a fost unul din motoarele trendului ascendent.

În același timp, în ianuarie au fost retrase din depozitele bursei din Shanghai 271 de tone, o cantitate uriașă. Această mișcare ar putea arăta o cerere locală efervescentă. Alte voci citate de Euronews sugerează transporturi de aur efectuate de operatori specializați, în flux dinspre Vest, către Est. Diversificarea rezervelor băncilor centrale este dublată de apetitul individual pentru aur în țările emergente.

La rândul său, argintul a crescut cu 10,4% anul acesta, însă se află la mare distanță de maximele istorice. Profilul său este diferit, având o utilizare industrială mult mai puternică. Potrivit Silver Institute, se așteaptă o cerere record de 690 milioane de uncii în 2024, cu 4% peste cifrele de anul trecut, pe seama nevoii de energie solară și a producției de autovehicule electrice.

Mișcările prețului argintului tind să fie ocazional „violente”, dar între acestea se pot înregistra lungi perioade de așteptare. O analiză TD Securities descrie, însă, un deficit structural de ofertă, cu prea puține investiții în mine noi, ceea ce s-ar putea vedea într-o reașezare a percepțiilor în piață în următorii 1-2 ani.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală