Locuitorii din localitatea Gura Bîcului, raionul Anenii Noi cer Guvernului să consulte comunitatea, cu referire la măsurile pe care le întreprind în contextul focarelor de pestă porcină. Oamenii susțin că ar exista lipsă de transparență și documentație oficială.
Mesajul este transmis după ce în localitatea Roșcani a fost depistată pesta porcină în incinta unei ferme. Acolo erau crescute circa 65.000 de animale. În toate halele companiei există focare, circa 10.000 de porci au fost deja eutanasiați prin gazare, iar pagubele ajung la 440 de milioane de lei.
„Observăm cu îngrijorare că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a prezentat documente oficiale care să clarifice identitatea autorităților responsabile pentru decizia de înhumare. (…)
Nu s-a furnizat niciun raport care să ateste conformitatea solului cu normele legale pentru înhumarea unui număr atât de mare de animale infectate”, se arată în mesaj.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Așadar, oamenii cer publica imediată a documentelor oficiale care să clarifice procedurile și deciziile luate pentru a gestiona focarul. De asemenea, se mai solicită asigurarea că toate măsurile luate sunt în conformitate cu legislația națională și standardele internaționale privind sănătatea publică și protecția mediului.
Localnicii mai cer „implicarea activă a autorităților locale și a cetățenilor în procesul decizional, pentru a asigura măsuri adecvate și acceptate de comunitate”.
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat pentru Realitatea că reprezentanții Executivului vor examina scrisoarea deschisă adresată Guvernului și vor comunica cu localnicii din Anenii Noi, prin intermediul autorităților responsabile.
„Este intenția instituțiilor de stat să ofere informații verificate și să combată falsurile care din păcate au infectat spațiul public în legătură cu acest subiect”, a punctat funcționarul.
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a precizat că la alegerea locației pentru înhumarea porcilor a fost aleasă în conformitate cu standardele în vigoare. Potrivit lui, animalele eutanasiate sunt dezinfectate și vor fi îngropate în sol cu un conținut mare de argilă, iar datorită acestui factor, în procesul de descompunere, gazele și lichidele emanate de cadavre nu va polua apele subterane și solul.
Spațiile destinate înhumării se vor afla la un kilometru de la prima casă din sat.
Amintim că, în weekend, mai mulți locuitori din Calfa și Roșcani, raionul Anenii Noi, au protestat, cerând ca toate carcasele animalelor să fie arse. Conform Agora, Alexandru Manciu, șeful adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a intervenit la fața locului și le-a explicat că incinerarea va provoca daune mai mari mediului.