Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Peste 14 mii de persoane au primit ajutor MEDICAL calificat în ultima săptămână

20 Iul. 2021, 14:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
20 Iul. 2021, 14:05 // Societate //  Valentina Buză

Asistența medicală de urgență intervine prompt la toate solicitările cetățenilor. Astfel, în perioada 12 – 18 iulie curent, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical calificat la 14 447 persoane, dintre care 5958 pacienți, inclusiv 1398 copii au fost transportați asistat în cadrul departamentelor de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

„În structura solicitărilor deservite, predomină cele cauzate de urgențele cardiovasculare – 2153 solicitări, urmate de urgențele respiratorii – 2127 solicitări, urgențele neurologice au constituit 1961 cazuri și urgențele traumatologice – 1706 cazuri. La Serviciul de urgență au mai apelat 176 pacienți cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu, dintre care 18  persoane care au suportat insolații, două cu sincope cauzate de temperaturile înalte și trei persoane cu submersie”.

Potrivit responsabililor, o intervenție cu succes s-a produs la data de 16 iulie curent. Un bărbat de 28 de ani din raionul Soroca a fost salvat de la înec de membrii echipei PAMU Vărăncău. Intervenția ambulanței a fost solicitată la ora 17:16 de un trecător. Echipa de asistență medicală urgentă a intervenit în 5 minute și a depistat pacientul cu submersie în stare inconștientă, cu insuficiență respiratorie de gr. III. În urma acordării primului ajutor medical la etapa de prespital, pacientul a fost transportat la IMSP Spitalul Raional Soroca.

„La data de 18 iulie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate două cazuri similare în mun. Chișinău. Ambulanța a fost solicitată pentru un băiat de 8 ani și un bărbat de 38 ani. Echipele AMU din cadrul SAMU Centru au intervenit prompt la locul solicitărilor și au acordat asistență medicală urgentă la etapa de prespital. Ulterior, pacienții vizați în stare stabilă au fost transportați la instituții medicale pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar”.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă cetățenii să opteze pentru bazine acvatice dotate cu staţii de salvare; să evite iazurile şi lacurile care nu au scop de agrement; să nu intre în apă dacă au consumat băuturi alcoolice şi să monitorizeze cu atenție copiii.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate