Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Peste 20 de jurnaliști au fost bătuți de oponenții marșului Pride, la Tbilisi. Jurnalist: „Au vrut să mă omoare”

06 Iul. 2021, 15:41
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Iul. 2021, 15:41 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Peste 20 de jurnaliști au fost răniți grav în timpul Marșului Pride organizat luni, 5 iulie, la Tbilisi. Mai mulți jurnaliști au suferit contuzii cerebrale, leziuni la ochi și pe piele. Majoritatea reprezentanților mass-mediei au avut nevoie de spitalizare, scrie Jam News.

Totodată, echipamentul tehnic al reporterilor, prezenți la manifestație, a fost distrus.

Potrivit informațiilor, protestatarii au bătut sever, au insultat și au aruncat obiecte asupra fotografilor și cameramanilor timp de câteva ore. Cu toate acestea, poliția nu a putut să îi prindă pe infractori.

Singurul lucru pe care au încercat să îl facă oamenii legii a fost să protejeze reporterii de grupurile agresive, iar împreună cu brigăzile de patrulare, să-i ducă în locuri sigure.

„Aceasta este o vânătoare deschisă pentru mass-media”, se menționează în comentariile de pe rețelele de socializare.

„M-au târât la 200 de metri. Aproximativ o sută de oameni m-au bătut și niciun polițist nu a apărut să mă acopere. Singurul polițist a apărut la intrarea în biserica Kashveti, dar era neputincios. Mulțimea m-a bătut, fără să-mi pese că sunt sau nu jurnalist. Au fost preoți și organizatori ai acțiunii. Mi-am ascuns capul și am cerut ajutor, dar nimeni nu a venit să mă ajute, au vrut să mă omoare”, a declarat Rati Tsverava, jurnalist pentru compania Formula TV.

„Acum vedeți că jurnaliștii au fost loviți cu pietre. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva minute înainte ca Tbilisi Pride să anunțe amânarea marșului”, susține fotograful Mariam Nikuradze, care a postat fotografia cu câțiva jurnaliști răniți pe o rețea de socializare.

„Am părăsit biroul și stăteam în mașină când homofobii ne-au atacat pentru a ne împiedica să lucrăm pentru acțiune ca jurnaliști. Se pare că nasul îmi este rupt și dinții sunt deteriorați”, a scris jurnalistul Radio Liberty Tornike Mandaria. 

Lista jurnaliștilor răniți este extinsă. Conține practic jurnaliștii de la toate canalele TV: Mtavari Arkhi, Formula, TV Pirveli, Rustavi-2, Channel One, Imedi, publicații pe internet: Netgazeti, Tabula, On.Ge., Jurnaliștii „Guria News”. Este posibil ca această listă să nu fie completă, deoarece mulți jurnaliști încearcă acum să scape de grupurile agresive care îi atacă.

Jurnaliștii spun că au fost în mod deliberat căutați și bătuți de grupuri radicale agresive.

„Nu poliția trebuia să stea aici, ci forțele speciale. Câți jurnaliști au fost bătuți. Am văzut zeci de oameni care au urmărit jurnaliștii pentru a-i ucide. Și erau doar câțiva polițiști. Din păcate, această zi va intra în istorie ca ziua în care am fost persecutați și când guvernul și Ministerul Afacerilor Interne s-au dovedit incompetente în protejarea jurnaliștilor”, scrie Marika Nikuradze, fotograf și cofondator al OS Media.

Guvernul nu protejează siguranța jurnaliștilor și a cameramanilor, au declarat în cadrul unui briefing directorii Mtavari, Formula și TV Pirveli. Prin urmare, ei înșiși vor trebui să-și protejeze cumva angajații, deoarece nu văd altă cale de ieșire.

Mai târziu, regizorul „Mtavari Arkhi” Nika Gvaramia a îndemnat toate echipele de film ale canalului să părăsească teritoriul acțiunii. Potrivit acestuia, în ciuda interesului public sporit pentru eveniment, viața jurnaliștilor este în pericol.

Conducerea holdingului media Palitra a decis, de asemenea, să-și suspende temporar activitatea.

„Atâta timp cât există tensiune și nu se restabilește ordinea pe bulevardul principal, jurnaliștii noștri vor fi evacuați de acolo. Câțiva dintre jurnaliștii noștri au fost duși la spital de o echipă de ambulanță”, a anunțat conducerea media Palitra.

Potrivit jurnaliștilor de la Jam News, la 5 iulie, numeroase organizații au răspuns la violența îndreptată asupra reprezentanților mass-mediei.

Carta eticii jurnalistice a Georgiei solicită Ministerului Afacerilor Interne să asigure siguranța jurnaliștilor și să creeze un mediu de lucru sigur pentru mass-media în cursul activităților lor profesionale.

„Înainte de începerea persecuției presei, prim-ministrul Irakli Garibashvili a spus că a considerat că marșul din 5 iulie este inadecvat și că opoziția radicală revanchistă se află în spatele organizatorilor săi. Prin această declarație, prim-ministrul Georgiei a încurajat practic violența. Este, de asemenea, un semnal către oficialii de aplicare a legii că ar putea avea consecințe neintenționate ”, a anunțat Transparency International Georgia într-un comunicat.

 Jurnaliștii au dat dovadă de eroism civic

„Aș dori să-mi exprim respectul, solidaritatea și sprijinul jurnaliștilor care au dat dovadă de eroism civic astăzi. Au acoperit evenimentele curente cu prețul sănătății. Jurnaliștii de astăzi sunt apărători ai drepturilor omului a căror muncă eroică a împiedicat să se întâmple cel mai rău. Au documentat și violența”, a declarat apărătorul public al Georgiei Nino Lomjaria într-un briefing de presă. 

Ministerul Georgian de Interne a lansat o investigație asupra incidentului pe două aspecte: „obstrucționarea activității jurnaliștilor” și „violență”. Nimeni nu a fost încă reținut.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată