Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Peste 400 de persoane din sistemul administrației penitenciare au DONAT sânge

02 Aug. 2021, 12:53
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 12:53 // Societate //  Valentina Buză

Pe parcursul lunii iulie curent, peste 400 de donatori voluntari, funcționari publici din cadrul sistemului administrației penitenciare și persoane private de libertate au donat sânge.

„În spiritul celor mai profunde idealuri ale umanității cu care trebuie să fie înzestrată și la care trebuie să râvnească fiecare ființă umană, au demonstrat compasiune și solidaritate față de persoanele bolnave, pentru care transfuzia de sânge constituie speranța la viață, șansa de a trăi, donând sânge și plasmă convalescentă”.

În acest sens, în cadrul instituțiilor penitenciare, au fost amenajate colecte mobile de către reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, pentru recoltarea sângelui de la donatorii voluntari, fiind respectate toate condițiile sanitare corespunzătoare asigurării siguranței și securității în procesul de transfuzie.

Potrivit responsabililor, procedura a inclus un examen medical prealabil obligatoriu, prelucrarea datelor cu caracter personal ale donatorilor şi donarea propriu-zisă.

„Funcționarii sistemului administrației penitenciare și persoanele private de libertate constant demonstrează altruism și noblețe, donând sânge, implicit plasmă convalescentă, întru suplinirea rezervelor necesare terapeuticii transfuzionale, care va fi folosită în tratarea persoanelor bolnave, inclusiv pacienții infectați cu noul Coronavirus”.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române