Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Peste 50% dintre alegători și-ar da votul pentru PAS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Ce se întâmplă cu BECS

09 Iun. 2021, 14:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Sorokovsky
09 Iun. 2021, 14:47 // Politica //  Mădălina Sorokovsky

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, doar două partide ar accede în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, 38,3% dintre respondenți și-ar da votul pentru PAS, iar 24,6% și-ar da votul pentru blocul PSRM-PCRM. În continuare, 3,9% ar vota pentru Partidul lui Ilan Șor și 3,8% pentru blocul lui Renato Usatîi. Datele se referă la întregul eșantion intervievat în cadrul sondajului.

De menționat că în cazul întregului eșantion, 14,3% dintre respondenți nu știu încă cu cine vor vota.

Cifrele se schimbă ușor atunci când vine vorba despre cei deciși. Astfel, PAS ar acumula 50,5%, iar blocul Comuniștilor și Socialiștilor 32,5%. În listă urmează PP Șor cu 5,1% și Blocul lui Renato Usatîi cu 5%.

În același timp, potrivit sondajului, intenția de participare la eventualele alegeri este una destul de înaltă.

Potrivit sondajului, 66,3% dintre intervievați au spus că sunt absolut siguri că s-ar prezenta la vot, 18,2% sunt cei care susțin că sunt siguri că s-ar prezenta, 7,7% susțin că probabil s-ar prezenta. Doar 3,0% au ales că probabil nu s-ar prezenta la alegeri, iar alți 3,6% sunt cei care sigur nu s-ar prezenta la alegeri.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1154 de persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult în perioada 2-3 iunie 2021, fiind realizat de către Comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală