Cinci concursuri de proiecte pentru cercetare și inovare, în valoare totală de peste 60 de milioane de lei, au fost lansate de Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD). Condițiile concursurilor au fost anunțate joi, 20 februarie curent, în cadrul unei conferințe de presă de ministrul Dan Perciun și Aurelia Hanganu, directoarea ANCD.
„Prin aceste inițiative, dorim să oferim suport concret cercetătorilor noștri, să atragem tineri talentați în domeniu și să facilităm transferul de cunoștințe și tehnologii între Republica Moldova și diaspora sa științifică. Republica Moldova are nevoie de cercetători. În fața provocărilor globale, de la crize climatice la transformări tehnologice rapide, viitorul nostru depinde de capacitatea de a inova și de a găsi soluții sustenabile. De aceea, este responsabilitatea noastră, ca stat, să susținem cercetarea. Să investim în infrastructura de cercetare, să adoptăm politici care să stimuleze excelența în acest domeniu”, a menționat ministrul Dan Perciun.
Proiectele se vor desfășura în perioada 2025-2026 și vizează susținerea cercetătorilor din diverse domenii prin finanțări semnificative. Primul tip de proiecte vizează stimularea excelenței cercetărilor științifice. Acesta are un buget de 24 milioane de lei, cu finanțări de până la 600 mii lei per inițiativă.
Proiecte în valoare totală de 22,5 milioane lei vor fi finanțate în cadrul inițiativei „Tinerii cercetători”. Pentru acordarea voucherelor inovaționale pentru anul 2025 a fost alocat un fond de 2 milioane de lei, destinat susținerii transferului de cunoștințe între cercetare și mediul de afaceri.
În acest an, va fi lansat și un Program de proiecte comune de colaborare între diaspora științifică și organizațiile de cercetare din Republica Moldova – Programul ReBRAIN. Acesta are un buget de 10 milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru atragerea diasporei științifice.
Totodată, alte 2 milioane de lei vor fi destinate proiectelor pentru dezvoltarea capacităților de participare la Programul Orizont Europa.
Dosarele de concurs vor putea fi depuse până la data 4 aprilie 2025. Evaluarea proiectelor se va face în lunile aprilie-mai 2025, iar rezultatele vor fi validate în iunie 2025.
În ultimii ani, MEC a lansat mai multe reforme semnificative în sectorul cercetării și inovării. A fost adoptat Programul Național în Domeniile Cercetării și Inovării pentru 2024-2027, care stabilește prioritățile strategice, inclusiv modernizarea infrastructurii științifice și stimularea colaborării dintre cercetare și mediul de afaceri.
Pentru a susține cercetătorii, salariile acestora au crescut cu 21% în 2024, iar bursele pentru studenții-doctoranzi au crescut cu peste 100%, ajungând la 4400 lei pe lună. Totodată, a fost lansat al doilea apel pentru Proiecte complexe bilaterale cu România, atrăgând 290 de propuneri cu un buget total de 23 milioane lei românești, dintre care Republica Moldova contribuie cu 10 milioane lei.