Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Petreci mult timp în fața ecranelor? Iată cum îți influențează sănătatea

18 Iun. 2021, 08:40
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
18 Iun. 2021, 08:40 // Sci-tech //  Elena Putregai

Viețile noastre sunt centrate în ultima perioadă pe dispozitivele inteligente. Ultimul an a amplificat tendința oamenilor de a folosi din ce în ce mai mult tehnologia în viața de zi cu zi, pe fondul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor ce au impulsionat telemunca, în timp ce activitățile recreative și socializarea s-au mutat și ele preponderent tot în online. Pe lângă beneficiile pe care tehnologia le aduce în viețile noastre, există, însă, și o serie de riscuri, în special pentru sănătatea noastră.

Ritmul circadian – pus în pericol de ecrane

Experții atrag atenția că ritmul circadian ne-ar putea fi fundamental perturbat de folosirea excesivă a ecranelor. Pentru a vedea cum ne este afectată sănătatea de ecrane, să începem discuția înțelegând mai întâi ce este ritmul circadian și ce importanță are pentru un stil de viață sănătos.

În termeni populari, ritmul circadian este „ceasul biologic” intern, care reglează ciclul nostru somn-veghe. În literatura de specialitate, el mai este cunoscut și sub denumirea de „ritmul nictemeral”, și reprezintă un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale al ființelor vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.

La om, ceasul corpului se găsește în hipotalamus. Hipotalamusul eliberează un hormon numit melatonină. Melatonina este adesea denumită „hormonul somnului”, deoarece nivelurile sale sunt mari noaptea și scad înainte de a ne trezi dimineața.

Ceasul biologic intern poate fi ajustat ca răspuns la lumină

Ceasul are un ritm intrinsec, dar poate fi ajustat și ca răspuns la lumină, spun experții. Aici intervine folosirea ecranelor luminoase, ce ne pot da peste cap ritmul circadian. Multe aspecte ale tehnologiei moderne, de la banalul bec până la cel mai nou telefon cu ecran tactil, emit lumină. Mai multe studii au arătat că lumina strălucitoare și artificială suprimă producția de melatonină la om.

Interesant este că lumina artificială foarte puternică este de fapt folosită ca terapie (numită fototerapie ) pentru a ajuta persoanele care au ceasuri biologice foarte întârziate să se trezească și să se culce mai devreme.

Intensitatea luminii utilizate pentru fototerapie este mult mai mare decât cea emisă de orice ecrane sau becuri pe care le folosim. Un studiu din 2014 a analizat un scenariu mai realist: compararea nivelurilor de melatonină și a calității somnului persoanelor care fie citesc o carte normală, fie o carte electronică înainte de culcare. Au descoperit că participanții care au citit cartea electronică au înregistrat un nivel redus al melatoninei.

Dr. Cele Richardson de la Western Australia University spune: „Există dovezi că 1,5 ore (sau mai multe) de utilizare a ecranului reduc creșterea naturală a melatoninei pe timp de noapte”.

Totuși, spune expertul, oamenilor nu le ia neapărat mai mult timp să adorma, însă există diferențe.

Încă nu se cunoaște care e nivelul de melatonină sub care oamenii încep să aibă deficiențe legate de calitatea somnului. Există numeroase studii care privesc utilizarea tehnologiei și calitatea somnului sau timpul necesar adormirii. Deși multe dintre acestea găsesc o corelație între timpul ecranului și somn, corelațiile sunt adesea slabe și nu arată că utilizarea îndelungată a ecranelor afectează substanțial somnul.

Adormi mai greu dacă citești o carte electronică înainte de culcare, față de una normală

De exemplu, studiul din 2014 a constatat că, în medie, participanții care au citit cărțile tipărite au adormit cu 10 minute înainte de cititorii de cărți electronice. Prin urmare, diferența nu e chiar atât de îngrijorătoare.

Alte studii au comparat persoanele care au folosit produse care au redus lumina albastră de la ecrane, cu persoane care au folosit ecrane normale. Aceste studii au constatat doar o diferență de 3-4 minute în timpul necesar adormirii.

O altă complicație adusă de folosirea ecranelor este evidențiată de Dr. Richardson: „Este probabil o relație bidirecțională între utilizarea tehnologiei și somn. Adică utilizarea tehnologiei poate afecta somnul în timp, totuși persoanele care au probleme cu somnul pot crește ulterior utilizarea tehnologiei lor”.

Un lucru e cert, spun experții. Există o influență negativă asupra calității somnului, pe măsură ce omul folosește tot mai mult ecranele, mai ales înainte de culcare.

Nu se cunosc însă toate datele despre această legătură dintre lumină și somn, iar calitatea somnului poate fi influențată de multe alte aspecte, însă experții subliniază că e bine să reducem „consumul” de lumină artificială de la ecranele inteligente cu cel puțin 30 de minute înainte de a încerca să adormim.

Pe termen lung, chiar dacă diferențele notate în studii ni se par irelevante, se poate acumula oboseala cronică.

Sursa: Playtech

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid