Philip Morris Moldova și Asociația „Colectez.eu” au efectuat, la finalul lunii octombrie, primul export de dispozitive electronice de încălzire a tutunului. Dispozitivele scoase din uz au fost colectate de la utilizatori și transmise la centrul de reciclare al companiei Philip Morris International.
Prin implementarea programelor de colectare și reciclare, compania Philip Morris Moldova, cu suportul Asociației „Colectez.eu”, își propune să promoveze economia circulară, dar și să ofere consumatorilor posibilitatea de a contribui la un mediu mai curat. De asemenea, programul este implementat în conformitate cu obligațiile asumate de Philip Morris Moldova în calitate de importator de echipamente electronice și care sunt prevăzute de legea privind deșeurile a Republicii Moldova.
În 2018, Philip Morris International a lansat programul CIRCLE, cu scopul de a colecta și a recicla dispozitivele electronice de încălzire a tutunului, care reprezintă deșeuri electronice odată ce devin nefuncționale. Toate dispozitivele ce sunt colectate și transmise centrului de reciclare sunt procesate și utilizate din nou în producere. Acum, și Philip Morris Moldova a devenit parte a programului global CIRCLE.
„Misiunea noastră este să construim un viitor fără fum, oferind o alternativă fumătorilor adulți, care altfel ar continua să fumeze. Dar la fel de important este să acționăm sustenabil și să ne asigurăm că produsele noastre care nu mai sunt folosite nu vor avea un impact asupra mediului înconjurător. Prin colectarea dispozitivelor de la consumatori, noi contribuim la reducerea generării deșeurilor electronice, iar reciclarea acestora ne permite să economisim materie primă, să deveni mai competitivi și să reducem emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat directorul Philip Morris Moldova, Elena Naumenko.
În total, centrului de reciclare al Philip Morris International i-a fost transmisă aproximativ o tonă de deșeuri electronice sau 35% dintre dispozitivele colectate din momentul lansării pe piața Moldovei a sistemului de încălzire a tutunului, în anul 2018.
„Acest lucru a fost posibil datorită consumatorilor care, în mod responsabil, au returnat la punctele noastre de colectare dispozitivele ieșite din uz. PMI și-a setat drept obiectiv ca, până în 2025, fiecare utilizator să aibă acces la programele de colectare a dispozitivelor uzate, iar rata de reciclare a sistemelor IQOS returnate la centrele specializate să depășească 80%. În continuare, îndemnăm consumatorii care dețin dispozitive ieșite din uz să le transmită spre reciclare”, a adăugat directorul Philip Morris Moldova.
Studiul privind generarea și gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în Republica Moldova arată că, în 2020, operatorii au colectat 330 de tone de DEEE-uri, ceea ce reprezintă doar 1,9% din deșeurile generate. Cea mai mare pondere în volumul deșeurilor electrice și electronice îl au echipamentele mici.
„Din păcate, societatea nu conștientizează pe deplin importanța reciclării echipamentelor electrice și electronice, care elimină substanțe nocive atunci când sunt aruncate la întâmplare. Împreună cu Philip Morris Moldova, am reușit să creăm infrastructura necesară pentru colectarea dispozitivelor IQOS, la care să aibă acces consumatorii, pentru ca dispozitivele să nu ajungă la gunoi. Totodată, avem cazuri când utilizatorii de țigări electronice de unică folosință aduc la punctele noastre de colectare acest tip de deșeuri, pentru că nu toți importatorii prevăd soluții de reciclare pentru produsele pe care le comercializează. Vom continua informarea populației cu privire la problema DEEE-urilor și sperăm că, în comun cu autoritățile, vom putea identifica soluții pentru gestionarea deșeurilor electrice și electronice în Republica Moldova”, a declarat administratorul Asociației Patronale din Domeniul Colectării și Prelucrării Deșeurilor „Colectez.eu”, Alexandru Puiu.
Anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice.
P.