Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Planifici să-ți continui continui studiile peste Prut? Participă la Târgul Universităților din România

24 Iun. 2021, 10:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
24 Iun. 2021, 10:03 // Actualitate //  Valentina Buză

Federația Tinerilor Români de Pretutindeni are scopul de a reprezenta interesele studenţilor şi elevilor români de pretutindeni, aflaţi la studii în România, pentru o mai bună integrare în spațiul social, economic, cultural și educațional românesc. În acest context, federația organizează Târgul Universităților din România. În acest an, evenimentul se află la cea de-a X-a ediție.

Astfel, Târgul Universităților va avea loc în perioada 2-5 iulie 2021, după cum urmează:

 • 2-3 iulie – municipiul Chișinău, Aleea Clasicilor, interval orar 09:00 – 16:00;
 • 4 iulie – municipiul Bălți, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, interval orar 09:00 – 16:00;
 • 5 iulie – orașul Cahul, Universitatea „B.P. Hașdeu”, interval orar 10:00 – 15:00.

În cadrul evenimentului, tinerii interesați să-și continue studiile în România vor avea ocazia să se informeze cu privire la procesul de admitere la studiile preuniversitare și universitare din România și să afle toate informațiile necesare despre perioada admiterii la Universitățile din România, numărul de locuri alocat pentru etnicii români la toate universitățile din România, lista actelor necesare, criteriile de selecție a candidaților precum și alte informații utile.

De asemenea, aceștia vor avea posibilitatea să interacționeze cu voluntarii celor 14 asociații membre ale federației, din cele mai mari centre universitare din România, care își fac studiile la una dintre instituțiile de învățământ din România și care vor împărtăși din experiențele proprii cu privire la studiile în România, viața de student, oportunități de voluntariat, de job, programe educaționale și culturale etc.

Voluntarii federației și ale asociațiilor membre, care fac parte din echipa de organizare a Târgului Universităților din România, se vor asigura de buna gestionare și desfășurare a evenimentului, ținând cont inclusiv de prevederile în vigoare la acea dată, privind combaterea pandemiei și de toate normele de siguranță.

„România acordă anual în jur de 5000 de burse pentru elevii și studenții din Republica Moldova și foarte multe facilități comparativ cu alți studenți străini: cazare gratuită sau aproape gratuită pentru tinerii admiși la buget, posibiltatea de angajare temporară, acces la programe culturale și educaționale de tip Erasmus, Work and Travel etc. Mai mult, continuarea studiilor în România este o oportunitate foarte bună pentru absolvenții de gimnaziu și liceu din Republica Moldova având în vedere prestigiul Universităților românești la nivel internațional cât și obținerea unei diplome recunoscute la nivel internațional, dar și posibilitatea de implicare în activități extrașcolare prin programe diversificate de voluntariat. Astfel, elevii și studenții basarabeni, care absolvă o instituție de învățământ din România și care se implică activ în diferite activități extrașcolare, au oportunitatea să acumuleze cunoștințele și abilitățile necesare care le vor garanta o viață profesională de succes atât în Republica Moldova, cât și în afara granițelor”, Cristin Murafa, președinte FTRP România.

FTRP are 14 asociații membre din cele mai mari centre universitare din România.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 10:39 // Societate //  Valentina Buză

Echipele care acordă asistența medicală de urgență este la dispoziția cetățățenilor 24/24 și intervin în orice zi a săptămânii. Astfel, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că, în perioada 15 octombrie – 17 octombrie, 7342 de persoane au solicitat intervenția ambulanței.

Mai exact, după acordarea primului ajutor medical 2441 persoane, dintre care 1977 maturi și 464 minori, au fost transportați la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

„În structura solicitărilor deservite predomină urgențele respiratorii – 2488 solicitări, inclusiv 734 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare – 1160 solicitări, inclusiv 18 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 815 solicitări, inclusiv 112 de accidente vasculare cerebrale”.

Totodată, numărulor urgențele traumatologice au constituit 517 de solicitări.

„În acest weekend au fost înregistrate 33 accidente rutiere, în urma cărora 49 de persoane cu diverse traumatisme au avut nevoie de acordarea asistenței medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 40 pacienți au fost transportați la Unitățile de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești”, se arată în nota informativă.

Totodată, în perioada evaluată la Serviciul de Urgență au fost înregistrate 14 solicitări pe motivul urgențelor toxice de diferite geneze.

„Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la șase persoane care s-au intoxicat cu medicamente și la patru persoane care au suferit intoxicații cu alcool”.

Ulterior, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați asistat la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară pentru continuarea tratamentului specializat în condiții de staționar.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie