Republica Moldova ar avea intenția să organizeze un forum internațional, unde să fie invitați reprezentanții jurisdicțiilor din statele „mai puțin cooperante” cu țara noastră, în procesul de întoarcere a activelor și banilor furați de politicienii, refugiați în aceste țări. Cel puțin acest lucru a dat de înțeles președinta țării, Maia Sandu, în cadrul unui interviu oferit presei de peste Prut.
Maia Sandu a fost întrebată cum poate o țară mică ca și Moldova să întoarcă „fugarii”, care au devalizat bănci și furat activele statului, iar acum s-au aciuat în state puternice. Drept răspuns, șefa statului a spus că „depindem de jurisdicția acestor țări”.
„Depindem de jurisdicțiile acestor țări. Ne-am bucurat să vedem că cel puțin doi din marii corupți ai Moldovei au fost incluși în lista sancțiunilor de către SUA și mai recent de către Marea Britanie. Este un pas important. Includerea lor în această listă de sancțiuni face mai dificilă folosirea banilor furați de la cetățenii Republicii Moldova și folosiți astăzi tot împotriva cetățenilor. Dar asta nu este suficient. E important să avem o colaborare mai bună și cu țările unde acești mari corupți sunt acum ca să putem să îi aducem în țară și să poată să se prezinte în fața justiției. Sunt jurisdicții care cooperează și sunt jurisdicții mai puțin cooperante. Pe lupta împotriva corupției avem sprijinul Statelor Unite, avem o colaborare bună cu Franța, avem o colaborare foarte bună cu România. Sper să reușim să avansăm în colaborarea cu Marea Britanie. Dar sunt și jurisdicții mai puțin cooperante. Poate vom face un forum internațional pe subiectul recuperarea bunurilor și resurselor furate de la Republica Moldova, așa încât să putem să aducem toate jurisdicțiile și să avem o discuție sinceră acolo și cu cei care ne ajută și cu cei care nu prea”, a spus Sandu.
Maia Sandu a precizat că, poate asta „ne ajută să ne mișcăm mai repede”.
„Între timp, e important ce se întâmplă și acasă, cât de puternică este Procuratura noastră. Am început reforme acolo. Pe de o parte trebuie să facem reformele și în același timp trebuie să reușim să avansăm pe aceste anchete, pe dosarele de mare corupție. Oamenii așteaptă rezultate și aceste rezultate trebuie să apară”, a mai adăugat Sandu.
Totodată, Maia Sandu a oferit și câteva detalii despre cum va funcționa „legea Magnițki”, care urmează să ajungă în procedură legislativă, până la sfârșitul anului curent.
„Legea Magnițki” este răspunsul la sancțiunile impuse de Statele Unite. Ca să traducem prevederile acestor sancțiuni în legislația noastră națională avem nevoie de un cadru legal. Acum, Ministerul Justiției lucrează la această lege. Am văzut că au promis să o trimită în Parlament până la sfârșitul acestui an. Dar, la modul practic, ca să putem pune în aplicare prevederile din legislația americană și nu doar în raport cu cei sancționați, trebuie să avem și noi legislația noastră. Această lege va permite acest lucru. Fără această lege, sancțiunile impuse de statele străine au fost blocate în raport cu cei care sunt anchetați. Această lege va extinde posibilitățile organelor de drept pentru a interveni și pentru a confisca averile celor sancționați”, a conchis Maia Sandu.