Veaceslav Paton are o primă reacție privind situația prezentă care-l vizează și a fost publicată marți, 3 august curent, pe una din pagina sa de Facebook. „Am citit discursurile deputaților PAS, Sergiu Litvinenco și Dumitru Alaiba, și sunt uimit. De unde au luat astfel de proști?”, se întreabă acesta.
„Incompetență completă, multiplicată de narcisism și îndrăzneală nejustificată. Ei bine, Alaiba, nu lasă jos jointul, dar Litvinenco vrea să fie doar ministrul Justiției.Ofer un program educațional gratuit pentru „culoarea intelectuală” a partidului PAS! În Codul de procedură penală a Republicii Moldova există art. 543. Se numește „principiul concretității”. Potrivit acestui articol, persoana extrădată nu poate fi acuzată pentru infracțiuni anterioare fără consimțământul părții responsabile de extrădare. În cazul nostru, Parchetul General din Ucraina. După cum știți, instanța ucraineană a calificat extrădarea mea ilegală. Pe baza acestui fapt, Parchetul General din Ucraina a cerut să mă întoarcă”, a scris Veaceslav Platon.
„Și acum cel mai important lucru. Potrivit articolului 543 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, precum și a tuturor tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova privind extrădarea, după soluționarea fondului cauzei în care persoana a fost extrădată, Republica Moldova este obligat să pună la dispoziție 45 de zile de plecare nestingherită și numai după aceea are dreptul de a aduce alte acuzații. Cu alte cuvinte, după achitarea mea în cazul furtului miliardului, ei trebuie să-mi dea posibilitatea să plec și abia apoi să ia vreo măsură. Înțelegerea greșită a elementelor de bază elementare ale jurisprudenței este principala caracteristică a actualilor politicieni zgomotoși din PAS. Vom avea un minunat ministru al Justiției care a eșuat! Vin vremuri bune!”, a mai adăugat acesta.
Amintim că Veaceslav Platon are răgaz până pe 12 august curent, ora 14:00, ca să se prezinte în instanță, acolo unde se examinează un dosar în care este vizat. La începutul anului trecut, Curtea de Apel Chișinău l-a trimis la rejudecare. În cadrul acestuia, este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.
De asemenea, mai este acuzat și de faptul că, la fel în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.