Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.0419%
 • USD
  17.2985
  -0.3052%
 • RUB
  0.2427
  0.4944%
 • RON
  4.0510
  -0.0444%
 • UAH
  0.6575
  -0.1825%

Şeful Serviciului de Informaţii Externe rus recunoaşte: CIA e între primele servicii secrete din lume

03 Aug. 2021, 16:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
03 Aug. 2021, 16:03 // În Lume //  Petru Cosoi

Serghei Naryshkin, Şeful Serviciilor de Informaţii Externe, spune ca CIA are printre cele mai bune servicii secrete din lume. Naryshkin mai spune că americanii alocă serviciilor un buget de zece ori mai mare decât ruşii.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite se numără printre primele trei servicii de informaţii din lume, a spus Serghei Naryshkin, directorul Serviciului Rus.

„Trebuie să spun că ne respectăm colegii, oponenţii şi partenerii din CIA. Am spus-o deja şi o voi repeta din nou că acest serviciu special se află în primele trei servicii de informaţii cu adevărat puternice şi autoritare din lume, dar Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei se află şi el printre ele”, a declarat Naryshkin.

Potrivit lui Naryshkin, Rusia respectă CIA.

„Suntem conştienţi de punctele lor forte, dar le cunoaştem şi pe ale noastre. Desigur, resursele sale financiare sunt de zeci de ori mai mari decât bugetul nostru de Informaţii Externe, dar aşa cum Alexander Suvorov (comandant militar rus cunoscut pentru victoriile sale din războiul ruso-turc din 1787-91 şi din războaiele revoluţionare franceze) obişnuia să spună, ruşii câştigă cu abilitate, nu cu cifre”, a mai declarat Naryshkin.

Într-un discurs adresat comunităţii de informaţii americane din 27 iulie, preşedintele american Joe Biden a susţinut că agenţiile de informaţii americane sunt mult mai bune decât cele ruseşti, iar preşedintele Vladimir Putin este îngrijorat de acest fapt.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie