Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Ploile abundente din țară pun în gardă Primăria Capitalei! Se cere curățirea albiilor râurilor

17 Iun. 2021, 12:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Iun. 2021, 12:25 // Societate //  Tatiana Rusnac

Autoritățile municipale sunt îngrijorate de ploile abundente din ultima perioadă. În context, responsabilii de la Primărie anunță aleșii locali din suburbiile Capitalei să înceapă imediat curățarea albiilor râurilor și a sistemelor de evacuare a apei pentru a evita unele consecințe negative.

Într-un comunicat de presă, instituția precizează că aleșii locali din suburbiile municipiului Chișinău trebuie să înștiințeze despre acest lucru și deținătorii de lacuri de acumulare și a iazurilor despre importanța respectării măsurilor de exploatare a obiectivelor.

La fel, responsabilii de la primărie cer autorităților să înștiințeze și populația despre apariția riscului de inundație și informarea privind regulile de comportament.

„O solicitare în acest sens a fost făcută de autoritatea națională de profil – Inspectoratul general pentru Situații de urgență al MAI, în scopul realizării măsurilor primordiale de protecție a localităților și terenurilor afectate de inundații, provocate de ploile puternice și prevenirii acțiunilor negative asupra economiei naționale și mediului înconjurător, precum și în conformitate cu prevederile Schemei de protecție a localităților din Republica Moldova împotriva inundațiilor, aprobată prin hotărâre de Guvern”, se arată în nota informativă.

Municipaliatea anunță că Î.M.„Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” și preturile de sector, vor aproba în termen de 15 zile un plan de acțiuni privind gestionarea riscurilor inundațiilor, cu măsuri ce se impun și persoane responsabile de executare.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid