Orice alegător poate sesiza atât organele electorale, cât cele de drept, dacă a fost martorul unei încălcări în timpul procesului de vot sau a campaniei electorale. Astfel, pentru ca ilegalitatea să aibă o finalitate, iar cei care au încălcat să poată fi trași la răspundere, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” lansează o campanie de informare și sensibilizare a cetățenilor în vederea raportării neregulilor electorale, din cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
În acest sens, ADEPT a realizat un material video explicativ despre cele mai frecvente tipuri de încălcări electorale care avea loc pe durata campaniei electorale și cum pot fi acestea raportate către autoritățile: organele electorale, poliția sau procuratură.
Obiect al sesizării pot fi cazurile de corupere a alegătorilor, prin oferirea de bani sau bunuri, utilizarea resursele administrative în favoarea unui concurent electorale, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea cultelor religioase în campania electorală etc. Pentru a sesiza încălcările observate, cetățeanul trebuie să facă o poză sau o înregistrare video/audio a acestora.
Următorul pas poate fi completarea modelului potrivit din lista de modele de sesizări tematice accesibile la rubrica Sesizări electorale de pe www.alegeri.md, potrivit instrucțiunilor descrise în fiecare document, și expedierea acestuia către organele electorale și instituțiile de drept, indicate în fiecare formular.
Totodată, cetățenii pot opta pentru un mod mai facil de raportare a neregulilor electorale observate. Tot ce trebuie să facă cei care au fost martorii unor nereguli, fraude ori încălcări în procesul electoral, este să acceseze butonul „Semnalează încălcarea” de pe pagina www.alegeri.md și să completeze un formular, cu anexarea dovezilor.
Informația va ajunge pe adresa Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, care va completa sesizarea și o va expedia în atenția organelor competente, indicând în copie adresa de e-mail a autorului sesizării.
Precizăm că, autoritatea publică este obligată să primească și să înregistreze imediat sesizarea primită prin e-mail și să comunice în cel mult 2 zile, tot prin poșta electronică, numărul de înregistrare al sesizării. Autoritățile electorale sunt obligate să examineze sesizarea și să dea răspuns în decursul a 3 zile de la data primirii ei, dar nu mai târziu de Ziua alegerilor.