Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Cum să procedezi dacă ai fost martorul unei încălcări electorale? Pașii care trebuie urmați pentru a sesiza organele

17 Iun. 2021, 12:25
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
17 Iun. 2021, 12:25 // Alegeri //  Petru Beregoi

Orice alegător poate sesiza atât organele electorale, cât cele de drept, dacă a fost martorul unei încălcări în timpul procesului de vot sau a campaniei electorale. Astfel, pentru ca ilegalitatea să aibă o finalitate, iar cei care au încălcat să poată fi trași la răspundere, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” lansează o campanie de informare și sensibilizare a cetățenilor în vederea raportării neregulilor electorale, din cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

În acest sens, ADEPT a realizat un material video explicativ despre cele mai frecvente tipuri de încălcări electorale care avea loc pe durata campaniei electorale și cum pot fi acestea raportate către autoritățile: organele electorale, poliția sau procuratură.

Obiect al sesizării pot fi cazurile de corupere a alegătorilor, prin oferirea de bani sau bunuri, utilizarea resursele administrative în favoarea unui concurent electorale, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea cultelor religioase în campania electorală etc. Pentru a sesiza încălcările observate, cetățeanul trebuie să facă o poză sau o înregistrare video/audio a acestora.

Următorul pas poate fi completarea modelului potrivit din lista de modele de sesizări tematice accesibile la rubrica Sesizări electorale de pe www.alegeri.md, potrivit instrucțiunilor descrise în fiecare document, și expedierea acestuia către organele electorale și instituțiile de drept, indicate în fiecare formular.

Totodată, cetățenii pot opta pentru un mod mai facil de raportare a neregulilor electorale observate. Tot ce trebuie să facă cei care au fost martorii unor nereguli, fraude ori încălcări în procesul electoral, este să acceseze butonul „Semnalează încălcarea” de pe pagina www.alegeri.md și să completeze un formular, cu anexarea dovezilor.

Informația va ajunge pe adresa Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, care va completa sesizarea și o va expedia în atenția organelor competente, indicând în copie adresa de e-mail a autorului sesizării.

Precizăm că, autoritatea publică este obligată să primească și să înregistreze imediat sesizarea primită prin e-mail și să comunice în cel mult 2 zile, tot prin poșta electronică, numărul de înregistrare al sesizării. Autoritățile electorale sunt obligate să examineze sesizarea și să dea răspuns în decursul a 3 zile de la data primirii ei, dar nu mai târziu de Ziua alegerilor.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 17:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 17:13 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Un om a murit și alte șase persoane au ajuns la spital după ce au fost atacate de un roi imens de albine, în Arizona. Stupul de 50 de kilograme fusese deranjat din copac, scrie Insider.

Bărbatul care a murit după ce a fost înțepat de albine locuia în apropiere de stup. Alte șase persoane au fost înțepate de albine, inclusiv trei pompieri care au răspuns la apelul de urgență.

Roiul masiv de albine a atacat, după ce stupul lor uriaș care cântărea aproximativ 50 de kilograme a fost deranjat din copac, a anunțat districtul de pompieri din orașul Tucson pe Twitter.

Un pompier care a fost înțepat de 60 de ori a fost tratat într-un spital din apropiere și ulterior externat, au transmis oficialitățile locale.

Stupul a fost distrus iar majoritatea albinelor au fost omorâte, a anunțat ulterior poliția locală.

În medie, între 2000 și 2017, 62 de persoane au murit în SUA din cauza înțepăturilor de albină sau de viespe.

În luna februarie, cinci persoane, inclusiv doi pompieri și un ofițer de poliție, au fost atacate de aproape 40.000 de albine.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate