Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO, VIDEO Activități pentru copii. Salvatorii IGSU, în vizită la taberele cu sejur de zi

17 Iun. 2021, 12:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Iun. 2021, 12:23 // Societate //  Valentina Buză

Elevii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Capitală, din taberele cu sejur de zi, au fost vizitați de Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Detașamentul salvatori și pompieri sectorul Centru al municipiul Chișinău.

Astfel, peste 200 de copii, elevi a claselor I -V a, au fost încântați să comunice cu echipa de pompieri, dar și paramedicii SMURD care le-au organizat o lecție practică de instruire în domeniul bazelor securității. Micuții au avut parte de un ghid practic de reacționare în situații de risc prezentat de salvatori, dar și de instruiri în acordarea primului ajutor în caz de situații excepționale.

Pompierii le-au vorbit cum pot fi evitate riscurile de incendii, accidente și cum pot reacționa corect în caz de cutremure și alte situații de urgență.

„Angajații Centrului Republican de Instruire al IGSU le-au organizat un atelier de prim ajutor, pentru ca elevii să poată aplica în practică cunoștințele obținute, cum ar fi manevrele de resuscitare și ajutor în caz de leșin sau asfixiere. Copiii și-au testat capacitățile pe un manechin, fiind minuțios ghidați de specialiști”, se arată în comunicat.

Totodată, pentru crearea unei atmosfere frumoase, pompierii le-au oferit copiilor posibilitatea să refuleze apă din furtunuri, să exploreze tehnica de intervenție și echipamentul din dotare, dar și să exerseze la capitolul îmbrăcarea și dezbrăcarea contra cronometru a costumelor de intervenție a salvatorilor.

Tot în contextul familiarizării cu profesia de salvator, mai mulți copii din cadrul Liceului Teoretic „Neciui – Levițchi” au vizitat Direcția regională căutare salvare nr.1 din municipiul Chișinău unde au fost organizate activități de instruire.

Aici salvatorii le-au vorbit despre regulile antiincendiare, comportamentul corect în diverse situații de risc, dar și le-au făcut o prezentare a tehnicii de intervenție.

Astfel de activități cu implicarea copiilor sunt organizate sistematic de IGSU, având scop instruirea tinerii generații în domeniul bazelor securității vieții.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate