Craterul uriaș din Siberia continuă să se mărească. Se numește în mod oficial craterul Batagay ( sau Batagaika) și s-a format atunci când o porțiune de deal din zona Yana Uplands s-a prăbușit în anii 1970. Cu toate acestea, el abia a fost descoperit în 1991, atunci când imaginile din satelit au scos la iveală o stâncă rotunjită care se înălța deasupra unei depresiuni uriașe.
Craterul Batagay este cel mai mare megaslump din lume, având o lățime de 990 de metri în 2023. Fațada stâncii din vârful formațiunii are o înălțime de 55 m, transmite Evz.ro.
Potrivit sursei citate, când a fost deschisă, poarta a expus straturi de permafrost înghețate de până la 650 000 de ani. Cel mai vechi permafrost din Siberia și al doilea cel mai vechi din lume, după gheața de la sol din Teritoriul Yukon din Canada, veche de aproximativ 740 000 de ani. Recent, cercetătorii au descoperit că poarta se extinde anual cu aproximativ 1 milion de metri cubi. Depresiunea se adâncește și mai mult în pământ și expune noi straturi de permafrost antic.
De asemenea, peretele frontal al porții se retrage cu o rată de 12 metri pe an din cauza dezghețului permafrostului, deversând cantități masive de gheață și sedimente în crater, conform unui studiu din 2024. O parte din acest material topit poate rămâne în crater, dar sedimentele și gheața se varsă, de asemenea, în valea râului Batagay, la capătul îndepărtat al porții, au menționat cercetătorii în studiu.