Astăzi, 14 februarie, se împlinesc 90 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru. A fost unul din cei mai îndrăgiți poeți basarabeni, care a evocat în versurile sale valorile sacre ale neamului nostru: mama, Patria, natura și dragostea.
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.
Marele poet a fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia, raionul Cantemir. Aici, el scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.
Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice Numele tău, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică, iat în anul apariției, aceasta devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană.
În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”: Dan Hăulică, Ștefan Augustin Doinaș, Ioanichie Olteanu, Geo Șerban, Tatiana Nicolescu. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. La Chișinău s-a întors cu un sac de cărți, iar mai târziu poetul face următoarea mărturisire:
„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”, a spus poetul.
Grigore Vieru a fost una din figurile de rezistenţă ale perioadei de renaştere naţională, prin anii ’90, scriind cunoscutele versuri pentru cântece patriotice: „Cântare scrisului nostru”, „În limba ta”, „Pentru ea”, „Eminescu”, „Răsai” etc., care şi după 30 ani de independenţă a Republicii Moldova, ne fac să ne tresalte sufletul, când le auzim.
Totodată, numele lui Grigore Vieru poartă câteva școli din republică, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
A încetat din viață în data de 18 ianuarie 2009, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.