Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Poliția nu inspectează, ci doar informează! Precizările forțelor de ordine cu privire la acuzațiile PAS

03 Iun. 2021, 17:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
03 Iun. 2021, 17:09 // Actualitate //  Petru Cosoi

Poliția nu inspectează, ci doar întreprinde activități de informare a reprezentanților partidelor politice în contextul preelectoral pentru a nu admite cazuri de vandalizări, deteriorări asupra sediilor partidelor politice. Cu precizări în acest sens a venit Direcţia de Poliţie a mun.Chişinău după ce Andrei Spînu a scris pe Facebook că a fost mirat „de vizita neanunțată a 3 polițiști”.

Ne-au comunicat că au ordin de inspectare a sediilor partidelor și a tuturor companiilor. Însă, nu am primit anterior niciun document oficial.
Pe această cale, solicităm dl Voicu să confirme legalitatea acestor inspecții și să explice care este scopul acestora. Le solicităm lui Voicu și Dodon să lase polițiștii să-și facă meseria și să nu-i trimită în misiuni politice. Dragi polițiști, dvs meritați tot respectul și vă rugăm să nu dați curs indicațiilor ilegale ale superiorilor dvs, a scris Spînu pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp, la cele menționat de membrul PAS, Direcţia de Poliţie a mun.Chişinău a venit cu câtvea precizări.

În legătură cu prezența polițiștilor astăzi, la sediul unui partid politic, Poliția vine cu precizări:

Ținem să informăm, contrar versiunilor vehiculate pe rețelele sociale, nu a avut loc nici o inspectare de evaluare, polițiștii doar s-au prezentat și au făcut schimb de numere de telefoane cu reprezentanții partidului politic. Solicităm partidelor politice să accepte măsurile de siguranță întreprinse de către angajații poliției și să nu ne atragă în jocuri politice. Poliția doar își îndeplinește atribuțiile de serviciu. Poliția permanent întreprinde activități de informare și prevenire la organizații, întreprinderi, instituții, pentru prevenirea furturilor, actelor de huliganism, în cadrul cărora se duc discuții cu administrația și le sunt înmânate material informativ cu recomandări de prevenție.

Realitatea.md amintește că ieri, 2 iunie, sediul Partidului Socialiștilor din Căușeni a fost vandalizat cu excremente animale.

(FOTO) Sediul PSRM de la Căușeni „s-a umplut de rahat”! Pe cine acuză socialiștii

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 09:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 09:47 // În Lume //  Realitatea.md

Jurnalistul de opoziție belarus, Roman Protasevici, și iubita sa, cetățeană a Federației Ruse, Sofia Sapega, au fost transferați în arest la domiciliu, scrie BBC Rusia. Cei doi au fost reținuți la Minsk în luna mai, după ce a fost deturnat avionul Ryanair care zbura pe cursa Atena-Vilnius, sub contextul unei posibile bombe la bord. 

Anunțul despre modificarea măsurii preventive a fost făcut de către părinții tinerilor.

Sofia Sapega se află în prezent într-un apartament închiriat în Minsk. Părinții au văzut-o acum o zi și, potrivit lor, aceasta ar fi deja de 2-3 zile în arest la domiciliu. Pentru ei, această noutate a fost neașteptată.

„Suntem în șoc”, a declarat Serghei Dudici, tatăl vitreg. Dacă au fost retrase învinuirile împotriva tinerei, nu a putut să spună, „pentru a nu-i face rău fiicei”, însă familia speră la asta.

Acesta a mai declarat că timpul vizitelor în apartamentul în care stă Sofia nu este limitat.

Roman, la fel, a fost transferat în arest la domiciliu. Informația a fost confirmată pentru BBC de către tatăl acestuia, Dmitri Protasevici.

„Îmi este dificil să comentez comportamentul autorităților și care ar fi scopurile. Ei oricum se află sub controlul total al conducerii. Învinuirile împotriva lor nu au fost retrase”, a declarat Dmitri Protasevici.

Potrivit spuselor acestuia, avocații și autoritățile în continuare nu oferă detalii familiei despre evoluția anchetei. „Avocații nu spun nimic, autoritățile nu spun nimic. Faptul că a fost modificată măsura preventivă înseamnă doar schimbarea condițiilor. În rest, nu se știe nimic despre ce va fi mai departe”.

Pe data de 23 mai, cetățeanul belarus Roman Protasevici și iubita sa, cetățeana rusă Sofia Sapega, zbura din Atena spre Vilnius. Avionul în care aflau a fost somat să aterizeze la Minsk, acolo unde ambii au fost arestați și plasat în izolatorul de detenție provizorie.

Mai târziu, s-a aflat că Sofia este suspectată de organizarea unor acțiuni de grup care încalcă ordinea publică. La fel, a fost învinuită și în cadrul altui dosar deschis în baza unui articol care presupune incitarea dușmăniei și discordiei sociale. Pe numele lui Roman au fost deschis dosar pe mai multe capete de acuzare, printre care organizarea revoltelor în masă. Acesta riscă 15 ani de pușcărie.