Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

Politica fiscală și vamală pentru anul 2022 – prevederile documentului aprobat de Guvern

19 Nov. 2021, 16:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
19 Nov. 2021, 16:00 // Actualitate //  Realitatea.md

Începând cu anul viitor, 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor putea fi alocate către bugetele locale, scutirile personale la impozite vor crește, iar scutirile pentru persoanele întreținute vor fi dublate.

În același timp, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va crește de la 2 200 lei la 3 100 lei.

„Aceste prevederi se conțin în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2022, aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Documentul prevede consolidarea veniturilor bugetare, suport în redresarea economică și asigurarea protecției sociale. Principalele măsuri incluse în proiect țin de consolidarea cadrului legal, ajustarea cadrului normativ în domeniul fiscal și vamal în vederea simplificării acestuia”, anunță Cabinetul de miniștri.

Proiectul legii privind politica fiscală și vamală prevede:

  1. alocarea a 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor către bugetele locale;
  2. majorarea cuantumului scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 lei  la 27 000 lei (scutirea personală), de la 30 000 lei la 31 500 lei (scutirea personală majoră) și de la 18 900 până la 19 800 lei (scutirea majoră pentru soț/soție);
  3. dublarea scutirii pentru persoanele întreținute (copii) de la 4500 lei la 9000 lei;
  4. majorarea cotei impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%;
  5. revizuirea cotelor accizelor la produsele din tutun, în vederea uniformizării acestora și asigurarea implementării prevederilor Acordului de asociere RM-UE;
  6. anularea accizei suplimentare mijloacelor de transport importate în scopuri medicale;
  7. ajustarea prevederilor aferente taxelor locale (plafonarea), urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr.27/2021 ș.a.
  8. anularea taxei pentru serviciile de telefonie mobilă în mărime de 2,5%;
  9. anularea scutirii de impozitul pe venit reținut la sursă pentru achizițiile de deșeuri de metale, hârtie, plastic, și altele.

De asemenea, proiectul de lege vizează modificarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Astfel, se majorează, salariului minim pentru personalul din sectorul bugetar de la 2 200 lei la 3 100 lei, luat în calcul pentru achitarea plații compensatorii, ca diferență dintre minimul de 3 100 lei și salariul lunar calculat în condițiile legii. Această modificare înglobează un număr mare de salariați cu salarii mici. De asemenea, se va reveni la prevederea privind acordarea premiului anual pentru angajații din sectorul bugetar și se majorează clasa de salarizate pentru funcțiile didactice din structurile de asistență psihopedagogică”, se mai arată în document.

Măsurile introduse în proiectul de lege au fost discutate cu reprezentanții asociațiilor de afaceri și alte părți interesate.

Documentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Parlament.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:48 // În Lume //  Ursu Ana

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, consideră că recentele tensiuni apărute între Ucraina și Polonia, pe fondul interdicțiilor asupra cerealelor ucrainene, sunt alimentate de campania electorală din statul vecin, care până acum a fost unul dintre cei mai puternici și fideli aliați ai Kievului în fața invaziei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

 „Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia. Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina și publicat joi, 26 septembrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 „Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales. În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală