Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Politolog român: Moscova a realizat că a pierdut partida cu Moldova, poarta către Occident este deschisă

13 Iul. 2021, 16:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
13 Iul. 2021, 16:04 // Politica //  Petru Cosoi

Politologul român Cristian Preda, fost europarlamentar, susține că autoritățile de la Kremlin s-au împăcat cu gândul că forțele pro-rusești nu vor mai avea acces la guvernare în Republica Moldova. Astfel, Moscova a înțeles că a pierdut jocul cu Moldova.

Teoria mea, de un an și jumătate încoace, e simplă: Moscova a realizat că a pierdut partida cu Republica Moldova. Și a realizat acest lucru acum mai bine de un an și jumătate. De asta cred că ecuația politică de la Chișinău nu mai trebuie judecată în funcție de o asemenea influență determinantă a Kremlinului. Impresia mea e că poarta către Occident este deschisă pentru R. Moldova și că e nevoie, în lunile și în anii următori, de coerență politică, pentru a consolida această opțiune, opțiunea pe care au făcut-o și statele din Estul, și statele din Vestul și centrul Europei, și Țările Baltice, și care le-a adus la o configurație politică la care nu sperau înainte de niște alegeri atât de semnificative, cum au fost și cele de ieri din R.Moldova, a menționat Preda pentru Radio Europa Liberă.

De asemenea, politologul de peste Prut afirmă că unele forțe românești au încercat să se asocieze cu victoria celor de la PAS, lucru condamnat de către acesta.

Ați observat, cu siguranță, că în România au fost mulți cei care au felicitat-o și s-au felicitat pentru victoria Maiei Sandu, încercând să profite de pe urma acestei izbânzi, care este, evident, o izbândă a PAS, a acestui partid, a președintei și de aici și imensa responsabilitate pe care o are.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate