Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

POZIȚIA INSP la articolul „Patrulă a MAI „vânează” șoferi din „tufari” în Capitală! Polițist: Ne bate soarele în cap”

16 Iul. 2021, 14:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
16 Iul. 2021, 14:51 // Actualitate //  Realitatea.md

Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP a venit astăzi cu o reacție la articolul Realitatea VIDEO Patrulă a MAI „vânează” șoferi din „tufari” în Capitală! Polițist: Ne bate soarele în cap. 

Astfel, Poliția precizează că șoferul a fost stopat pentru că se deplasa cu 87 km/h pe strada Alecu Russo din capitală, depășind regimul de viteză, cu 37 km/h. Șoferul și-a recunoscut vina, fiindu-i aplicată o amendă de 900 de lei și patru puncte de penalizare. 

La scurt timp, șoferul a revenit la fața locului. Din imaginile publicate joi, 15 iulie, de către Realitatea.md se vede că automobilul polițiștilor este parcat dosit pe trotuar, cu girofarul deconectat, fără a fi vizibil tuturor participanților la trafic.

Totuși, Poliția susține că automobilul era parcat regulamentar, pe un drum adiacent ieșirii din cartier, pentru a evita perturbări traficului rutier:

– echipajul de patrulare activa legal cu apăratul de măsurare a vitezei, conform dislocației;
– captarea secvențelor video/foto, formele și metodele aparțin poliției;
– aparatele mobile de fixare a vitezei permit deplasarea dintr-un punct în altul; această metodă este folosită în mai multe țări din lume;
– pe această stradă, recent a avut loc o tamponare de pieton, cu deces. 

Contactat astăzi, șoferul care ne-a transmis imaginile susține că a le-a cerut clarificări polițiștilor de la bun început, iar la fața locului ar fi revenit pentru că a fost informat de surse din cadrul poliției că modul în care era amplasat echipajul INSP era unul neregulamentar.

Șoferul a invocat nemulțumiri și a solicitat explicații de la inspectorul de patrulare imediat ce a fost stopat, cerând -i fie explicate condițiile de formă și procedura în baza cărora acționează poliția, chiar până la prezentarea actelor cerute de inspectorul de patrulare, fapt consemnat la capitolul observații al procesului-verbal întocmit la față locului. Reprezentantul poliției probabil nici nu a înțeles sensul întrebării și nu consideră acțiunile dansului trebuie fie conforme prevederilor legale, la fel și acțiunile tuturor participanților la trafic. Nu poți curma o contravenție administrativă, comițând în același timp altă și nefiind în stare conștientizezi gravitatea acțiunilor proprii, în virtutea unei pregătiri profesionale proaste sau a necunoașterii legii. În acest context, rog reprezentanții poliției nu deturneze atenția opiniei publice de la faptul comportamentul agenților de patrulare este unul neconform legii și merită sancționat.

A nu se uită mijloacele auto ale poliției auto de patrulare trebuie parcate astfel încât fie vizibile tuturor participanților la trafic, exercitând prin simplă lor prezența o funcție de prevenire a încălcărilor în trafic, iar explicația cu privire așanumită parcare regulamentară nu suportă nici o critică, drumul fiind unul paralel, la fel destinat circulației. Se poate reveni și cu alte secvențe, din aceeași zi, care atestă echipajele de patrulare preferă locurile dosite … din anumite motive.

În concluzie, Poliția precizează că excesul de viteză este prima cauză a accidentelor rutiere înregistrate în țară, iar consecințele pot fi grave – persoane decedate și traumate. De la începutul anului, doar în sectorul Ciocana, din cauza depășirii limitei de viteză au avut loc 27 de accidente rutiere, soldate cu 3 persoane decedate și alte 27 traumatizate.  

Tot în acest context, INSP solicită cetățenilor care se consideră nedreptățiți să denunțe acțiunile polițiștilor la numărul de telefon 068999902.

De asemenea, în cazul în care ajungeți victima unui abuz al organelor de ordine or credeți că vă sunt încălcate drepturile, Grupul de presă REALITATEA vă îndeamnă să ne expediați imaginile video, foto la numărul de telefon +373 60 670 123 (VIBER, WhatsApp, Facebook, Instagram, Telegram și TikTok).

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 16:25 // Politica //  Realitatea.md

Pretinsul Minister al Afacerilor Externe din PMR a rezumat rezultatele muncii pentru 6 luni din 2021. Un raport în acest sens a fost publicat pe site-ul oficial și preluat în presa locală afiliată așa-ziselor autorități transnistrene. În acesta se notează că, contrar principiilor și procedurilor convenite în procesul de negociere, în ultimul an și jumătate, nu a existat o singură ședință a „Reuniunii permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean în formatul 5+2”.

Potrivit raportului, partea moldovenească a evitat dialogul și îndeplinirea obligațiilor sale. „Ca urmare a măsurilor unilaterale luate de aceasta, problemele legate de participarea vehiculelor cu nr. de înmatriculare transnistrene la traficul rutier internațional s-au agravat. Deci, pe 22 februarie, Moldova și Ucraina au anunțat oficial că de la 1 septembrie, șoferilor cu vehicule ale căror plăci de înmatriculare sunt transnistrene li se va interzice intrarea în Ucraina. Interdicția a fost generată de o rată insuficientă în obținerea nr. de înmatriculare neutre”. „În același timp, propunerile părții transnistrene care vizau rezolvarea problemelor existente nu a fost primită cu înțelegere. Moldova, sub diverse pretexte, a refuzat să organizeze întâlniri ale grupurilor de experți (de lucru), iar acele întâlniri ale specialiștilor care au avut loc s-au dovedit a fi neproductive”.

„Partea moldovenească a refuzat să încheie un acord privind colaborarea dintre oficiile registrului civil și serviciile de arhivă din Transnistria și Moldova. După ce a respins proiectul transnistrean, nu a făcut nicio propunere în schimb”, scrie în raport. La fel, se mai spune că, „în pofida eforturilor Transnistriei și ale Misiunii OSCE”, s-a evitat reluarea cooperării între oamenii legii și soluționarea dosarelor penale motivate politic.

În cadrul ședințelor Comisiei mixte de control, partea moldovenească ar insista pe discutarea liberei circulații în zona de securitate, venind și cu cererea de a limita sau elimina prezența milițienilor transnistreni de strajă la granița cu Transnistria. „Din această cauză, rămân în așteptare aproximativ două duzini de rapoarte ale Comandamentului militar comun asupra situației din zona de securitate. Luarea în considerare a acestora înseamnă asigurării funcționarea neîntreruptă și de succes a mecanismelor de menținere a păcii”.

Raportul mai subliniază faptul că așa-zisul Minister al Afacerilor Externe „a folosit întreaga gamă de legături din politica externă pentru a informa partenerii internaționali ai Transnistriei privind abordările distructive ale părții moldovenești, cu scopul de a obține sprijin politic și diplomatic pentru a depăși criza prelungită cât mai curând posibil. „Partea transnistreană a solicitat ferm necesitatea următoarei runde a „Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea transnistreană” fără condiții prealabile”.

Republica Moldova deocamdată nu a publicat vreo reacție în legătură cu raportul de mai sus.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată