Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  -0.4512%
 • USD
  17.7774
  0.0726%
 • RUB
  0.2379
  0.5464%
 • RON
  4.3366
  -0.4243%
 • UAH
  0.6413
  0.2183%

Pregătiri de anticipate. Președintele CEC a solicitat vaccinarea în regim de urgență a funcționarilor electorali

05 Mai 2021, 10:02
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
05 Mai 2021, 10:02 // Alegeri //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să vaccineze în regim de urgență funcționarii electorali, pentru a nu admite izbucnirea focarelor de infecție în incinta secțiilor de votare.

Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, doar pentru materialele anti-COVID-19, pentru scrutinul din 11 iulie, a fost stabilită suma de 12 milioane de lei. Șeful CEC dă asigurări că scrutinul va fi unul sigur atât pentru alegători, cât și pentru persoanele care vor monitoriza și organiza procesul electoral. Totodată, Cimil spune că suma de 125 de milioane de lei, necesară organizării alegerilor, este mai mare decât a fost prevăzut inițial, întrucât urmează a fi procurate loturi de măști, dezinfectant și alte materiale pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19.

„CEC a transmis pentru păstrate Ministerului Sănătății un număr impunător de măști, viziere, halate de protecție și alt echipament anti-COVID-19 rămase de la alegerile prezidențiale. Totuși, pentru procurarea echipamentelor anti-COVID-19 am bugetat 12 milioane de lei”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, șeful CEC spune că scrutinul poate fi unul sigur pentru sănătatea cetățenilor, dacă va fi respectată distanța fizică, igiena mâinilor și dacă, până în ziua scrutinului, vom avea un număr mare de persoane vaccinate. Șeful CEC spune că deja a început imunizarea funcționarilor electorali.

„Încă în luna martie am făcut solicitarea ca, în caz de alegeri, funcționarii electorali să fie vaccinați în regim prioritar. Primii funcționari CEC au fost deja vaccinați. Nouă colegi din cadrul CEC au primit deja prima doză de vaccin”, a spus președintele CEC.

Deși mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră în luna iunie, Dorin Cimil spune că tot actuala componență CEC va organiza alegerile anticipate din iulie.

„Potrivit Codului Electoral, dacă perioada electorală a început în mandatul actualei componențe a CEC, atunci mandatul membrilor CEC se prelungește cu cel mult 90 de zile, ceea ce înseamnă că noi rămânem cu atribuțiile de a organiza alegerile din 11 iulie”, a mai spus Cimil.

Precizăm că, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la data de 11 iulie curent. De astăzi, 5 mai începe, oficial, perioada electorală, iar la 12 mai va începe înregistrarea candidaților. Campania electorală pentru fiecare concurent electoral începe din ziua înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă