Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Pregătiri de anticipate. Președintele CEC a solicitat vaccinarea în regim de urgență a funcționarilor electorali

05 Mai 2021, 10:02
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
05 Mai 2021, 10:02 // Alegeri //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să vaccineze în regim de urgență funcționarii electorali, pentru a nu admite izbucnirea focarelor de infecție în incinta secțiilor de votare.

Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, doar pentru materialele anti-COVID-19, pentru scrutinul din 11 iulie, a fost stabilită suma de 12 milioane de lei. Șeful CEC dă asigurări că scrutinul va fi unul sigur atât pentru alegători, cât și pentru persoanele care vor monitoriza și organiza procesul electoral. Totodată, Cimil spune că suma de 125 de milioane de lei, necesară organizării alegerilor, este mai mare decât a fost prevăzut inițial, întrucât urmează a fi procurate loturi de măști, dezinfectant și alte materiale pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19.

„CEC a transmis pentru păstrate Ministerului Sănătății un număr impunător de măști, viziere, halate de protecție și alt echipament anti-COVID-19 rămase de la alegerile prezidențiale. Totuși, pentru procurarea echipamentelor anti-COVID-19 am bugetat 12 milioane de lei”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, șeful CEC spune că scrutinul poate fi unul sigur pentru sănătatea cetățenilor, dacă va fi respectată distanța fizică, igiena mâinilor și dacă, până în ziua scrutinului, vom avea un număr mare de persoane vaccinate. Șeful CEC spune că deja a început imunizarea funcționarilor electorali.

„Încă în luna martie am făcut solicitarea ca, în caz de alegeri, funcționarii electorali să fie vaccinați în regim prioritar. Primii funcționari CEC au fost deja vaccinați. Nouă colegi din cadrul CEC au primit deja prima doză de vaccin”, a spus președintele CEC.

Deși mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră în luna iunie, Dorin Cimil spune că tot actuala componență CEC va organiza alegerile anticipate din iulie.

„Potrivit Codului Electoral, dacă perioada electorală a început în mandatul actualei componențe a CEC, atunci mandatul membrilor CEC se prelungește cu cel mult 90 de zile, ceea ce înseamnă că noi rămânem cu atribuțiile de a organiza alegerile din 11 iulie”, a mai spus Cimil.

Precizăm că, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la data de 11 iulie curent. De astăzi, 5 mai începe, oficial, perioada electorală, iar la 12 mai va începe înregistrarea candidaților. Campania electorală pentru fiecare concurent electoral începe din ziua înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 15:11 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a-și dezvolta capacitățile de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare și promovare pe piață a produselor cu conținut reciclat, trei întreprinderi din municipiul Chișinău cu activități în domeniul recuperării materialelor reciclabile sortate și fabricarea produselor din cauciuc, vor beneficia de un suport de grant.

Mai exact, investițiile în valoare totală de circa 48 mii de euro, vor fi oferite în cadrul Programului de grant aferent proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru gestionarea specifică a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova” implementat de I.P. „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului” în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova și finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

„Obiectivul Programului de grant este de a crește gradul de conștientizare atât a întregii societăți, dar în special a reprezentanților sectorului privat generatori de fluxuri specifice de deșeuri, privind importanța gestionării deșeurilor de anvelope uzate, uleiuri uzate și vehiculelor scoase din uz, în contextul riscurilor asociate privind utilizarea inadecvată a acestora, pe fundalul capacităților existente de colectare și reciclare, dar și din considerentul impactului major al deșeurilor asupra mediului și sănătății oamenilor”, se arată în nota informativă a Ministerului Mediului.

Totodată, investițiile Programului de grant vor fi oferite pentru inovații tehnologice pe segmentul gestionării deșeurilor, astfel, pentru a contribui la dezvoltarea sistemelor de colectare şi/sau tratare a fluxurilor de deșeuri specifice, inclusiv, la protecția mediului, precum și pentru a crește competitivitatea pieței locale privind managementul specific al unor fluxuri de deșeuri.

„Conform prevederilor Programului, dar și pentru a asigura implementarea eficientă a proiectului, procedura de semnare a contractului de finanțare cu fiecare beneficiar, este realizată doar după organizarea unor vizite în teren ce au drept scop examinarea situației reale, analiza coerenței informației prezentate, dar și ajustarea propunerii de proiect, în conformitate cu scopul și obiectivele Programului de grant. Astfel, vizite în teritoriu au fost efectuate la patru idei de proiecte (agenți economici), ce au fost admise pentru etapa de evaluare tehnică, din totalul de cinci participanți la concurs, iar la final doar trei au fost aprobate pentru perfectarea contractului de finanțare”.

În cadrul proiectului, una din condițiile de eligibilate în program este asigurarea cofinanțării proiectului, în mărime de circa 20%, din valoarea totală a proiectului. De asemenea, beneficiarii de grant vor trebui să  desfășoare campanii de informare și vizibilitate a proiectului cu antrenarea autorităților publice locale și/sau asociații de profil (ONG).

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău