Curs valutar
 • EUR
  19.9666
  0.8164%
 • USD
  18.6508
  0.1072%
 • RUB
  0.2422
  0%
 • RON
  4.0555
  0.7447%
 • UAH
  0.5050
  0.099%

Premierul Poloniei, primele declarații după ce o rachetă atribuită Rusiei a ucis doi oameni la granița cu Ucraina

16 Nov. 2022, 06:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
16 Nov. 2022, 06:38 // În Lume //  Redacția Realitatea

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a susținut o conferință de presă în care a îndemnat la prudență, potrivit The Guardian.

În fața jurnaliștilor, Morawiecki a declarat că forțele de securitate și experți internaționali se află la Przewodów, în estul Poloniei, unde două persoane au fost ucise, pentru a încerca să determine cauza exploziei. El a repetat mai multe măsuri deja anunțate, inclusiv o pregătire militară sporită și discuții cu aliații NATO despre o reuniune în temeiul articolului 4 între statele membre. De asemenea, va intensifica monitorizarea spațiului său aerian.

Premierul a continuat prin a cere ca oamenii să fie reținuți: „Fac apel la toți polonezii să rămână calmi în jurul acestei tragedii. Să fim prudenți, să nu ne lăsăm manipulați.”

„Trebuie să fim pregătiți să facem față știrilor false, eforturilor de propagandă”, a spus el.

Polonia afirmă că o „rachetă de fabricație rusească” a provocat explozia

Ministerul polonez de Externe a declarat marți noapte că o „rachetă de fabricație rusească” a fost responsabilă pentru uciderea a două persoane în satul Przewodów din estul țării, marți după-amiază.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Lukasz Jasina, a declarat: „La 15 noiembrie 2022, s-a observat un bombardament masiv al întregului teritoriu al Ucrainei și al infrastructurii sale critice de către forțele armate ale Federației Ruse timp de mai multe ore. La ora 15:40, în satul Przewodów  a căzut o rachetă de fabricație rusească, ucigând doi cetățeni ai republicii poloneze.”

În comunicat se mai precizează că ambasadorul rus în Polonia a fost, de asemenea, convocat pentru a da explicații.

Președintele Andrzej Duda a discutat cu președintele american Joe Biden pe această temă în cursul nopții, potrivit Wyborcza Gazeta.

Polonia ia în calcul activarea articolului 4 din tratatul NATO

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, autoritățile de la Varșovia discută dacă să solicite consultări în temeiul articolului 4. Articolul 4 prevede că: „Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți”.

Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului ameninţat. Discuţiile analizează dacă există o ameninţare şi cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate.

Cu toate acestea, articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acţiona. Acest mecanism de consultare a fost declanşat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldaţi turci au fost ucişi într-un atac dinspre Siria. În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură.

Amintim că două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei la granița cu Ucraina, două persoane murind în explozie. Surse din cadrul comunității de informații americane au declarat pentru AP că este vorba de două rachete rusești rătăcite.

Pentagonul nu confirmă deocamdată informația. Presedintele Ucrainei, a declarat însă că rachetele sunt rusești. Moscova a negat atacul.

Realitatea Live

21 Mart. 2023, 12:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
21 Mart. 2023, 12:26 // Actualitate //  Valentina Buză

Zeci de transportatori au ieșit astăzi, în fața Inspectoratului General Securitate Publică (INSP) din Capitală pentru a-și expune nemulțumirea față de acțiunile ilegale ale Poliției.

Mai exact, ei acuză forțele de ordine de abuz și acțiuni ilegale în raport cu cei care au transportat oameni la recentele proteste de la Chișinău.

Ei planifică să prezinte numele ofițerilor care ar fi comis încălcări, calificând acțiunile persoanelor vizate pot fi calificate drept „infracțiuni”.

„Noi vom mai veni aici cu unități de transport. Vom pleca cu flashmoburi la ambasadele Uniunii Europene. Vom depune plângeri la Procuratură pe numele polițiștilor care au admis aceste abuzuri. Sunt abuzuri pe care dorim să fim examinate”, a declarat Șeful APOTA, Oleg Alexa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală