Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Preotul Ioan Miron îndeamnă să împărțim din bucatele de sărbătoare și cu cei nevoiași

01 Mai 2021, 21:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
01 Mai 2021, 21:56 // Societate //  Elena Putregai

Este important ca pentru Învierea Domnului să ținem post, să ne împărtășim și să facem milostenie, iar cozonacul și ouăle roșii sunt „doar niște accesorii ale acestei mari sărbători”. De această părere este preotul Ioan Miron, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Telița, raionul Anenii Noi, care predă și disciplina educație spirituală la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Anenii-Noi și la Gimnaziul din Telița.

„În prezent la noi e o mare problemă, cea a formelor fără fond – sărbătorim Paștile, dar uităm de sfânta împărtășanie. Pasca și cozonacul simbolizează împărtășania, dar sfânta împărtășanie este cu adevărat, în mod real, trupul și sângele Domnului Iisus Hristos. De aceea orice creștin trebuie să se împărtășească cu trupul și sângele lui Iisus Hristos și după aceea să guste din pască, cozonac sfințit și ouă roșii. Dacă punem accent doar pe pască și pe cozonac, ne facem doar simpli comemoratori, dar nu și părtași la acest mare eveniment, Învierea Domnului Iisus Hristos. Nu ajunge în rai omul care nu ține post și nu se împărtășește. Mântuitorul în Evanghelie spune clar – „cine nu mănâncă trupul meu și nu bea sângele meu, nu poate să moștenească împărăția cerurilor”, a explicat preotul pentru IPN.

Ca bucuria de Paști să fie una deplină, părintele Ioan Miron ne îndeamnă să împărțim din bucatele de sărbătoare și cu cei nevoiași, care poate nu își pot permite niciun cozonac sau un ou roșu.

„Încă din bătrâni am auzit că în ziua Învierii oamenii nu se așezau la masă până nu dădeau de pomană celor săraci. Mulți spun că acum le este greu. Să nu-l mâhnim pe Dumnezeu, ci să-i mulțumim pentru ceea ce avem și din puținul pe care îl avem să dăm și celor care o duc și mai greu. În ultimul timp se vorbește mult despre distanța socială, dar noi, preoții, vorbim despre apropierea socială, despre faptul că trebuie să apropiem oamenii, și nu este vorba despre o apropiere fizică, ci de una sufletească”, a relevat parohul.

Totodată, părintele Ioan Miron a menționat că este important și faptul că de Paști se deschide raiul.

„Din moment ce Hristos a înviat a treia zi din morți, din acest moment se deschide raiul, pentru că până la Învierea Mântuitorului oamenii se duceau în iad, chiar și cei drepți, care făceau fapte bune. Până la Învierea lui Hristos raiul era închis, nimeni dintre oameni nu avea posibilitate să intre în rai. Prima persoană după Învierea lui Iisus Hristos care ajunge în rai este tâlharul de pe cruce, răstignit lângă Iisus. De aceea și în ajun de Paști cântăm în biserici „Hristos a înviat din morți, cu moartea prin moarte călcând, și celor din morminte, viață dăruindu-le”, a adăugat parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Telița, Anenii-Noi.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă