Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

(TABEL) Cât sunt bune de mâncat ouăle fierte?

01 Mai 2021, 13:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
01 Mai 2021, 13:56 // Societate //  Elena Putregai

Tradiția creștină spune că ouăle se înroșesc în Joia Mare cunoscută ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră. Unii creștin preferă să facă o abatere și le vopsesc în ajun de ziua Paștelui, pentru că este clar că ouăle fierte nu pot fi păstrate un timp îndelungat. Totuși, acest articol este pentru gospodinele și gospodarii care au vopsit ouăle încă acum două zile. Este bine de știut cât pot fi păstrate, astfel încât să nu căpătați vreo intoxicație alimentară de sărbătoare.

Străbunii noștri tindeau să creadă că ouăle înroşite în Joia Mare nu se strică

Cea mai populară legendă este că Maica Domnului, care venise la fiul său răstignit, a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat lângă cruce. Ouăle s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Hristos. În momentul în care Iisus a văzut acest lucru a spus: „De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

În Joia Mare sunt prăznuite patru aspecte: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtaşaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.

Toate aceste simboluri i-au făcut pe străbunii noștri să creadă că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.

Ouăle au un termen de valabilitate

Deşi aspectul ouălor nu se modifică, cele fierte nu rezistă atât de mult ca cele proaspete, pentru că, după fierbere, stratul natural protector al acestora se dizolvă. Medicii și nutriționiștii recomandă să le mâncăm cât mai proaspete. Cel mai bine ar fi în primele șase ore.

Însă fiindcă nu este chef în ziua de duminică de apucat de fiert și vopsit ouă, pot fi consumate în maximum 4 zile și asta dacă au fost păstrate la frigider. Opinia altei tabere de medici și nutriționiști, mai permisivi, este că ouăle fierte cu coajă rezistă chiar și o săptămână în frigider, fără ca persoana care le consumă să rişte probleme de sănătate.

Să știi că temperatura din interiorul frigiderului este mai constantă decât cea de pe ușă, care crește cu fiecare deschidere. De aceea, dacă ouăle crude au fost scoase din coajă, trebuie păstrate într-un recipient în interior. Acoperiți-le cu un castron sau cu o folie alimentară, ca să nu se modifice culoarea albușului fiert.

Atunci când faceți vreo rețetă cu gălbenușuri sau albușuri crude și v-ați răzgândit, să știți că le mai puteți păstra un anumit termen. Gălbenușurile trebuie acoperite cu apă, ca să nu se usuce și înainte de utilizarea lor, strecurați apa.

TABEL de ajutor!

Ouăle crude rezistă în frigider mai bine de o lună, adică până la 4-5 săptămâni.

Surse: huffington post, retetepractice

 

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
07 Mai 2021, 21:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
07 Mai 2021, 21:39 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cetățenii Republicii Moldova, care și-au propus să călătorească în următoarele zile, ar trebui să cunoască situația din țara gazdă referitor la starea pandemică. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu unele informații actualizate, informează Realitatea.md.

De exemplu, în România este prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 22 din 8 aprilie 2021 a Comitetului National pentru Situații de Urgență.

Este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

În Ucraina se păstrează regimul de carantină adaptivă până la data de 30 iunie, astfel că cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

Cei, care doresc să plece în vacanțe în Bulgaria trebuie să cunoască faptul că pot prezenta documente, care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19 sau un act privind testul PCR la virusul de tip SARS-COV2.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta informațiile accesând aici.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile