Patru țări din Europa ar fi pe lista lui Putin urmând a fi invadate, după ce va termina cu Ucraina, titrează o publicație din SUA. Analistul militar Hari Bucur-Marcu se arată sceptic și precizează că, de fapt, Putin caută o ocazie de a face pace, iar Trump nu va aduce dezastrul în Ucraina. Însă expertul explică și de ce Rusia rămâne totuși o amenințare.
Nicholas Drummond, expert în apărare și securitate, a explicat pentru Daily Express că țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania, dar și Moldova și chiar unele teritorii din Africa ar putea fi vizate de forțele ruse, după ce termină cu Ucraina.
El nu preconizează însă că se va întâmpla în perioada următoare, întrucât momentan Rusia își concentrează resursele militare pentruduce războiul din Ucraina. Astfel, acest scenariu ar fi posibil după învingerea Ucrainei.
Rusia nu este capabilă în momentul de față să mai deschidă un alt război
„Rusia nu are capacitatea militară să câștige războiul din Ucraina. Are nevoie de contribuția Iranului, a Coreei de Nord, a Chinei pe partea diplomatică și politică, și mai ales pe partea financiară, doar ca să mențină acest război, nu ca să-l câștige. Putin nu are nicio șansă.Deci din punct de vedere militar vorbind acum, Rusia nu are cum să mai deschidă un alt front. N-a fost ea în stare să deschidă un front spre Kiev, acum aproape trei ani. Deci, când auzi pe cineva care spune că Rusia este o amenințare din punct de vedere militar la adresa altei țări, acea persoană a rămas în urmă cu trei ani”, a menționat Hari Bucur-Marcu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Rămâne Rusia o amenințare pentru Europa?
„Problema este că Rusia rămâne în continuă o amenințare, nu atât militară – bine, e amenințarea nucleară, dar este dubitabilă – ci o amenințare la adresa ordinii mondiale, pentru că Rusia a încălcat ordinea mondială și ordinea europeană mai ales. Adică toate aranjamentele europene de pace, de sporire a încrederii, de securitate în Europa sunt caduce în momentul de față, pentru că Rusia nu a mai respectat nimic din ele. Principiul fundamental al păcii europene este că niciun teritoriu nu este ocupat de către un alt stat prin un rapt teritorial, prin acțiune armate”, adaugă el.