Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Președintele Borut Pahor, în vizită la Chișinău. Maia Sandu: Moldova este interesată să preia experiența Sloveniei

01 Oct. 2021, 17:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Oct. 2021, 17:00 // Politica //  Tatiana Rusnac

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat astăzi la Chișinău pe Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, în cadrul unei ceremonii oficiale.

„Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, a sosit astăzi în vizită oficială în Republica Moldova pentru a transmite un semnal de sprijin pentru agenda noastră ambițioasă de reforme. Am discutat cu Președintele Pahor despre planul nostru de transformare internă a țării și despre direcțiile de colaborare cu Slovenia, care ne pot ajuta în acest sens. Moldova este interesată să preia experiența Sloveniei în diverse domenii, printre priorități fiind digitalizarea serviciilor publice”, a spus Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că Moldova contează pe sprijinul Sloveniei, care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, și în susținerea parcursului nostru european.

„Aceasta vizează aprofundarea dialogului politic cu Bruxellesul, accesarea și valorificarea asistenței oferite de UE și consolidarea cooperării din cadrul Parteneriatului Estic. Un bun prilej în acest sens e oferit de Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în decembrie”, a afirmat Președintele Republicii Moldova. De asemenea, doamna Maia Sandu a subliniat că țara noastră va continua consolidarea dialogului cu diferite state pentru a oferi cetățenilor săi șansa la dezvoltare și o viață demnă aici, acasă. „Vrem să devenim o sursă de stabilitate și prosperitate în regiune”, a mai spus șefa statului.

În cadrul vizitei oficiale a Președintelui sloven, cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, în cadrul căreia au discutat despre relansarea relațiilor moldo-slovene și agenda europeană a Republicii Moldova, dar și convorbirile în format extins cu membrii celor două delegații. Ulterior, cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă comună.

„Am decis să vizitez Republica Moldova pentru că doresc să vă sprijin în preocuparea dumneavoastră vitală – de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, pentru întărirea valorilor democratice în societate, pentru consolidarea relațiilor cu vecinătatea și, nu în ultimul rând, pentru perspectiva europeană a țării dumneavoastră”, a spus liderul sloven.

Președintele Borut Pahor se află în vizită oficială la Chișinău la invitația Președintelui Maia Sandu, aceasta fiind prima vizită la nivel de președinți după o pauză de 19 ani.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 12:23 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Peste 800 pachete de țigări, tăinuite în locuri special amenajate și autoturismul folosit pentru transportarea frauduloasă a acestora au fost ridicate de vameșii de la Cahul, ieri, 16 ianuarie curent, la ieșire din țară.

În jurul orei 01:00, pentru control s-a prezentat un automobil de marca ”BMW 320”, cu numere de înmatriculare românești. Acesta era condus de un cetățean moldovean, în vârstă de 28 de ani.

În baza analizei de risc, autoturismul a fost supus unor verificări minuțioase, fiind depistate mai multe spații special amenajate pentru tăinuirea țigărilor: în tavan, roata de rezervă, sub bancheta din spate, în boxe și în compartimentul motorului.

Ca urmare a demontării locurilor indicate, vameșii au ridicat 870 pachete de țigări de diverse mărci, pe care bărbatul intenționa să le comercializeze pe piața neagră din UE.

Produsele au fost ridicate în vederea confiscării, iar mijlocul de transport – indisponibilizat. Cercetările continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și aplicării sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală