Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Președintele Grupului de combatere a Covid-19, Chicago: Varianta Delta dă peste cap planurile tuturor națiunilor

06 Iul. 2021, 06:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
06 Iul. 2021, 06:00 // În Lume //  Cristina Vlah

Varianta Delta a coronavirusului dă peste cap planurile tuturor naţiunilor de pe planetă. În SUA, specialiştii se aşteaptă ca până la jumătatea lui iulie, această tulpină să devină dominantă pe continent.

De această părere este preşedintele Grupului de combatere a infecției cu Coronavirus din zona Chicago, Illinois, medicul Vishnu Chundi, informează Realitatea.md cu referire la antena3.ro. Specialistul susține că vaccinarea nu ne ferește de contractarea virusului, ci de dezvoltarea unei forme grave a bolii.

Medicul amintește că noua variantă este mult mai virulentă, iar spre deosebire de variantele anterioare, aceasta atacă dur și tinerii, nu doar persoanele în vârstă.

„Înainte, în primul val de pandemie, tinerii dezvoltau o simplă răceală şi spuneau: “Ah, nu e mare lucru.” Acum, în ultima lună, când am început să ne confruntăm cu varianta Delta, ne vin tineri de 20 şi 30 de ani, destul de bolnavi.

Chiar acum am 4 oameni în spital, 2 pe sistemul ECMO, nu le funcționează plămânii, îi ținem pe un ventilator care respiră pentru ei şi le dă oxigen printr-un sistem care le curăță sângele.

Următorul pas este ori decesul ori transplantul. Aşadar tinerii dezvoltă aceste simptome. Şi este o situaţie înspăimântătoare. Aşadar, prezintă mai des simptome de diaree, multă febră şi dispnee şi starea se agravează mult mai repede”, afirmă Vishnu Chundi.

El spune că tulpina Delta este deja dominantă în SUA, iar ca și tratament sunt folosiți anticorpii, care previn agravarea bolii şi preîntâmpină internarea în spital.

„Sunt tratamente scumpe, care necesită administrarea intravenoasă. Pentru oamenii care ajung deja în spital, avem terapii mai complexe cu care îi tratăm pe aceşti oameni şi rata mortalităţii a scăzut signifiant.

Dar această nouă variantă schimbă lucrurile. Pentru că este mult mai virulentă. Şi cauzează probleme inclusiv în terapiile pe care le consideram eficiente, iar starea pacientului se agravează şi dacă ajung pe ventilator, o treime va deceda”, a menționat specialistul.

Referitor la vaccinare, medicul Vishnu Chundi a precizat că vaccinul asigură protecţia împotriva unor forme mai grave de boală. „Te poţi infecta dar nu vei dezvolta simptome atât de grave care să te ducă la internarea în spital sau punerea pe ventilator. Vei avea o răceală şi poate diaree timp de o zi şi apoi te vei reface.

Aceste vaccinuri nu previn infecția, aceste vaccinuri previn simptomele grave” a mai explicat medicul care a anunţat că sunt peste 100 de experți în grupul de combatere a coronavirusului printre care şi trei medici români.

Îl avem pe medicul Daniel Stroupe, Dana Vais şi o avem pe Rodica Dumitru. Sper că România va fi în siguranță şi veți avea un procent mare de vaccinare şi voi veni să o vizitez”, a mai spus preşedintele Grupului de combatere a infecției cu Coronavirus din zona Chicago Illinois, medicul Vishnu Chundi pentru News Hour With CNN.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 13:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 13:24 // Societate //  Valentina Buză

Municipalitatea a venit cu precizări referitor la informaţia difuzată pe 2 august curent privind numărul beneficiarilor de ajutor material unic în mărime de 700 de lei, pentru pregătirea către noul an de studii 2021-2022.

„Conform informaţiei actualizate, cca 8000 de elevi din familii defavorizate din municipiu vor primi acest ajutor, la fel ca și în anul trecut, iar pentru aproximativ 6500 de copii, sursele financiare au fost deja repartizate. Următoarea tranşă este destinată copiilor care acced în sistemul educaţional”.

Potrivit autorităților, ajutorul financiar destinat familiilor defavorizate, pentru pregătirea către noul an școlar, este acordat în baza listelor perfectate de Comisia multidisciplinară intraşcolară pentru protecţia copilului în situaţie de risc şi aprobate de Consiliul profesoral.

În context, beneficiarii îşi pot ridica banii prin intermediul filialelor Î.S. „Poşta Moldovei”, până la data de 2 noiembrie 2021, la prezentarea actului de identitate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate