Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

În diasporă, VOTEAZA-FARA-COADA.EU: Află online, care ți-e cea mai optimă secție de votare pentru a nu sta în rând

05 Iul. 2021, 22:25
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
05 Iul. 2021, 22:25 // Alegeri //  Cristina Vlah

Cei, care vor vota în afara țării, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pot verifica în regim online care este cea mai optimă secție, unde își pot exercita dreptul la vot, informează Realitatea.md. În acest sens, un grup de tineri entuziaști au creat o aplicație online, pe care o puteți accesa chiar și de pe telefonul vostru mobil.

Tinerii au creat această aplicație prin muncă de voluntariat, ba chiar au folosit resursele proprii pentru pregătiri și documentare. Este vorba despre aplicația online voteaza-fara-coada.eu, care vine să faciliteze procesul de vot pentru cetățenii Republicii Moldova.

Unul dintre autorii acestui proiect este Nicolae Lozovan, care a declarat pentru Realitatea.md că această idee i-a apărut după ce un membru al grupului „Adoptă un Vot” a întrebat cum pot fi redistribuiți cetățenii la secțiile de votare, astfel încât aceștia să nu mai piardă ore în șir în zadar.

„Dacă vă aduceți aminte, la alegerile prezidențiale precedente au fost foarte multe secții supra-aglomerate, unde fie lumea a epuizat toate buletinele de vot, fie nu au avut fizic timp să voteze, fiind în număr foarte mare.

Am răspuns la chemarea lui Mitrofan Curti privind inițierea unui grup de lucru pentru crearea unei aplicații, care ar facilita deplasarea votanților spre secțiile optime. Peste câteva zile am avut mai multe meeting-uri online, inițial în 3, apoi s-au mai alăturat câțiva din diasporă. Așa am listat mai multe sugestii, ne-am împărțit task-urile și am început a lucra, mie revenindu-mi partea tehnică. Între timp am postat pe mai multe pagini de Facebook, întrebând cine ar fi interesat sau dacă știe cineva de un astfel de proiect în curs de derulare, însă am primit aproape zero răspunsuri. Am scris și CEC-ului, pentru a ne pune la dispoziție cât de puțină informație formatată de ordin public, și nu am primit nici un răspuns. Chiar adnimistratorii grupului Adoptă un Vot au fost prea ocupați să ne audă (vremuri tulburi, ce vrei).

Toate resursele au fost și sunt proprii: fie IT, sau timp. Am lucrat câteva săptămâni bune, dar suntem în final bucuroși de rezultat. În ultimele zile am văzut că, de fapt, mai sunt câteva platforme care pun la dispoziție o căutare eficientă a secțiilor de vot din diasporă, însă nici o platformă nu alege secțiile optim, după mai mulți factori, cum o face platforma noastră.

Pe lângă lista de secții pusă la dispoziție, în casuța secției – lumea poate ușor interacționa prin chat, ceea ce ne-am gândit noi că va facilita schimbul de informații între cetățenii de peste hotare”, a afirmat Nicolae Lozovan.

În această aplicație puteți găsi informații detaliate cu privire la adresele secțiilor de votare apropiate, numărul persoanelor care au fost prezente la acele secții de votare la alegerile prezidențiale de anul trecut, precum și numărul aproximativ de alegători înregistrați care ar putea vota la acea secție de vot.

Diaspora votează fără coadă

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:20
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 12:20 // Sport //  Valentina Buză

Republica Moldova va debuta în preliminariile pentru Mondialul din Australia și Noua Zeelandă pe 17 septembrie contra reprezentativei Italiei. Astfel, meciul a fost programat la Trieste, pe stadionul Nereo Rocco.

Tricolorele s-au mai întâlnit de 2 ori cu naționala Italiei în calificările Campionatului Mondial 2018. Pe 15 septembrie 2017, Moldova a fost învinsă cu 0-5, iar 6 aprilie 2018, în cel de-al doilea meci disputat la CPSM din Vadul lui Vodă, fotbalistele noastre au cedat cu 1-3. Singurul gol pentru selecționata Moldovei a fost marcat de Anastasia Toma.

Tot în septembrie, Naționala feminină va juca acasă, pe 21 septembrie, cu Elveția pe stadionul Zimbru. Ora meciului va fi stabilită ulterior.

Astfel, mai jos puteți vedea programul meciurilor naționalei Moldovei în preliminariile Campionatului Mondial 2023:

 • 17 septembrie 2021: Italia – Moldova
 • 21 septembrie 2021: Moldova – Elveția
 • 26 noiembrie 2021: România – Moldova
 • 30 noiembrie 2021: Croația – Moldova
 • 8 aprilie 2022: Moldova – Croația
 • 12 aprilie 2022: Moldova – Lituania
 • 24 iunie 2022: Moldova – România
 • 28 iunie 2022: Lituania – Moldova
 • 2 septembrie 2022: Moldova – Italia
 • 6 septembrie  2022: Elveția – Moldova

Câștigătoarele celor nouă grupe preliminare se vor califica direct la turneul final, iar chipele clasate pe locul secund vor participa în faza play-off. Europa va avea 11 sau 12 reprezentante la cea de-a 9-a ediție a Cupei Mondiale la fotbal feminin, competiția fiind găzduită în comun de Australia și Noua Zeelandă, în lunile iulie și august 2023.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate