Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Președinția reacționează la blocajul în vamă a deputatului român George Simion

15 Mart. 2021, 12:22
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Mart. 2021, 12:22 // Politica //  Realitatea.md

Președinția Republicii Moldova este în imposibilitate de a soluționa blocajul din vama Leușeni a deputatului Român George Simion.

„Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată”, se arată într-o reacție a instituției prezidențiale.

De asemenea, Președinția Republicii Moldova precizează că regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară.

Simion afirmă că, „nu cere președintei Republicii Moldova, Maia Sandu și nici Ministerului Afacerilor Interne să încalce anumite prevederi legislative, însă „să interpreteze acest caz din perspectiva relațiilor privilegiate pe care le are România cu Republica Moldova”.

Amintim că, ieri, deputatul român, George Simion s-a prezentat la vama Albița-Leușeni și a încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a participa la ceremonia dee înmormântare a scriitorului moldovean, Nicolae Dabija, deși are interdicția de a vizita țara noastră 5 ani. Interdicția i-a fost aplicată 1 octombrie 2018.

Precizăm că, noaptea, deputatul român și-a petrecut-o în vama Leușeni.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române