Vinurile moldovenești devin tot mai apreciate pe piețele internaționale. Prețul unui litru de vin a fost dublat în ultimii 9 ani a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul Forumului în domeniul vinificației, la care participă reprezentanți din România, Italia, Spania, Belgia, Egipt, Polonia și Turcia, scrie radiomoldova.md.
Sectorul vitivinicol reprezintă o ramură strategică a economiei naționale, iar importanța acestuia este vădită, reieșind din ponderea sectorului în Produsul Intern Brut. Acest sector ocupă trei la sută din PIB-ul Republicii Moldova și opt la sută din cantitatea totală de exporturi, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
„Astăzi noi am reușit din 2014, datorită muncii depuse de Oficiu și de către producătorii noștri autohtoni să ajungem de la un vin care se vinde la 38 de cenți pentru dolari pentru un litru, la un dolar și zece. Este o creștere fenomenală pe o piață extrem de mult ocupată de țări consacrate în producerea de vinuri de calitate, cum ar fi Franța, Iatalia, Spania. Noi astăzi, ca țară, putem sta mândri cu ei la o masă, să discutăm, să putem compara și concura”.
Exemplul pe care îl oferă sectorul vitivinicol din țara noastră merită să fie urmat și de alte ramuri ale industriei din Republica Moldova. De această părere este secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Viorel Garaz.
„Vinurile din Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări. Sunt printre cele mai medaliate vinuri din lume și aceasta demonstrează statisticile, concursurile internaționale. Aceste reușite ar trebui transpuse și pe alte sectoare ale economiei naționale, precum industria textilă, de ce nu și ramura IT. Noi avem capacitate ca să putem realiza aceste ambiții”*
Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, România se află pe primul loc în topul a 10 țări în care sunt exportate vinurile moldovenești. În primele șapte luni ale anului 2022, valoarea exporturilor de vin îmbuteliat pe piața românească a fost de peste 13 milioane de dolari, în creștere cu 2,5% față de perioada similară a anului 2021. Potrivit datelor, după România, urmează Polonia și Cehia.