Curs valutar
 • EUR
  19.2259
  0%
 • USD
  17.8099
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8625
  0%
 • UAH
  0.4371
  0%

Prim-viceministrul de Interne al Ucrainei, mort după prăbușirea elicopterului, avea o legătură cu Chișinăul

18 Ian. 2023, 18:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2023, 18:50 // Politica //  Realitatea.md

Prim-viceministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Evgheni Enin, care a murit în urma prăbușirii unui elicopter din ziua de miercuri, 18 ianuarie curent, lângă o grădiniță din Brovary, regiunea Kiev, este originar din Dnipro, în noiembrie a reușit să-și sărbătorească ziua de naștere. Împlinise 42 de ani. Avea o carieră pe care și-o începuse muncind la Serviciul de Securitate al Ucrainei, după care tocmai 15 ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Avea o legătură și cu Chișinăul!

Enin și-a făcut studiile la Academia Națională a Serviciului de Securitate a Ucrainei, pe care a absolvit-o cu distincții, iar în 2010 și-a susținut disertația pe tema „Asigurarea intereselor naționale ale Ucrainei în procesul de soluționare a conflictului transnistrean” și a primit un doctor în științe politice.

După ce a lucrat pentru SBU în 2005, a trecut la activitatea diplomatică. În special, până în 2010 a fost secretar al Ambasadei Ucrainei în Moldova, a supravegheat problemele reglementării transnistrene.

Victor Osipov, fost ambasador al Republicii Moldova în Austria, a scris un mesaj despre Evgheni Enin pe Facebook.

La 7 iunie 2016, Enin a fost numit procuror general adjunct al Ucrainei Yuriy Lutsenko. A deținut această funcție până în aprilie 2019. Un an mai târziu, în aprilie 2020, Enin a devenit ministru adjunct de externe al Ucrainei Dmitri Kuleba.

A fost numit prim-viceministru al Ministerului Afacerilor Interne Denis Monastyrsky pe 6 septembrie 2021.

Odată cu începerea războiului, Enin a luat parte la apărarea Kievului, a lucrat pentru a detecta grupurile de sabotaj inamice. A fost colaborator la ZN.UA timp de mulți ani în timpul a două perioade de lucru la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

În dimineața zilei de 18 ianuarie, un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe din orașul Brovary, regiunea Kiev. La fața locului a izbucnit un incendiu. De la ora 12.00 se știe că 18 persoane au murit, dintre care trei sunt copii. Alte 29 de persoane au fost rănite. Dintre aceștia, 15 sunt copii. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne zbura către unul dintre „punctele fierbinți” în care acum au loc ostilitățile. Poliția Națională și Forțele Aeriene au precizat că este prea devreme pentru a vorbi despre cauzele tragediei.

Realitatea Live

VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
16 Iun. 2024, 16:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
16 Iun. 2024, 16:26 // Societate //  Elena Putregai

O specie invazivă de țânțar, cunoscută sub numele de țânțarul tigru, a colonizat deja 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv țara vecină – Românis. E vorba de țânțarul-tigru care transmite agenți patogeni, precum virusul Dengue și West Nile.

A fost semnalat și în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia. Migrarea acestei specii în Europa este facilitată de condițiile climatice favorabile și de creșterea numărului de călătorii internaționale. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din România a transmis că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru.

Potrivit unei hărți a ECDC, țânțarii sunt prezenți în județele Constanța, Giurgiu, București și Ilfov, Prahova, Mehedinți, Sibiu și Bihor. De altfel, în majoritatea țărilor preferate de români pentru călători această specie este prezentă, inclusiv în Bulgaria, Grecia și Italia. Ușor de recunoscut dungile albe și negre, țânțarul poate răspândi boli precum febra dengue, chikungunya, West Nile și virusul Zika care anterior erau prezente doar în zone limitate din Africa, Asia și America de Sud. În plus, țânțarul aedes aegypti, care transmite febra galbenă și alte boli, s-a stabilit în Cipru. Experții sunt îngrijorați de potențialul său de a se răspândi în alte părți ale Europei, având în vedere tendința sa de a înțepa oamenii și de a transmite diverse afecțiuni.

Ar trebui să ne facem griji că ne vom îmbolnăvi de afecțiuni care până acum erau considerate exotice? „Nu este un pericol imediat”, a răspuns dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru „Adevărul”.

„Principalul rezervor de infecție pentru flavivirusul ce generează Dengue este omul. Virusul a fost depistat și la animale în următoarea ordine: lilieci (10.1%), maimuțe (27.3%),păsări (11%),bovine (4.1%),câini (1.6%),cai (5.1%),porci (34.1%),rozătoare (3.5%), animale marsupiale (13%) alte animale de talie mică (7.3%). După cum se vede teoretic e posibilă și transmiterea de la animal, dar rezervorul principal de infecție este omul! Deci prezenta țânțarului tigru este un semnal de alarmă, dar în absența omului ca rezervor de infecție sau a altor surse, nu reprezintă un pericol imediat pentru această infecție! Asta NU înseamnă că măsurile de asanare și toate celelalte măsuri pentru limitarea răspândirii țânțarilor tigru sau din alte specii nu trebuiesc luate, pentru că țânțarul devine infecțios în 8-12 zile după ce a consumat sânge infectat și rămâne infecțios pentru restul vieții. O singură înțepătură de țânțar este suficientă pentru transmiterea Dengue.”, a explicat medicul epidemiolog.

Boala dengue debutează cu simptome similare gripei, dar se poate agrava, devenind potențial fatală. Denumită și „febra oaselor rupte”, dengue are trei faze: febrilă, critică și de recuperare. Faza febrilă durează până la șapte zile, cu febră înaltă, disconfort general, erupție cutanată și dureri de cap. Faza critică, între a treia și a șaptea zi, poate include vărsături, edem, dureri abdominale intense, iritabilitate și sângerări, necesită consultație medicală urgentă. Faza de recuperare începe între a șaptea și a zecea zi, când simptomele severe scad și pacientul revine treptat la normal.

Directorul ECDC, Andrea Ammon, a avertizat „Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai mulți oameni cu boli precum dengue”.

Țânțarul-tigru poate fi identificat prin dungile sale distincte alb-negru de pe corp și picioare, precum și printr-o linie albă pe spate care se întinde de la cap până în zona centrală. Înțepătura acestui țânțar poate provoca de la iritații ușoare până la inflamații intense, în funcție de sensibilitatea pielii fiecărei persoane.

ECDC a raportat un caz de infecție cu West Nile în sudul Spaniei în martie, subliniind riscul crescut asociat condițiilor meteorologice favorabile încă de la începutul anului.

Andrea Ammon le recomandă oamenilor să ia „măsuri de protecție personală”.

„Depistarea timpurie a cazurilor, supravegherea în timp util, cercetarea ulterioară și activitățile de conștientizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului”, a adăugat directorul ECDC.

Se recomandă îndepărtarea apei stătătoare din grădini și balcoane, utilizarea substanțelor repelente și instalarea plaselor anti-țânțari pentru ferestre și uși. În lipsa vaccinului sau tratamentului specific pentru dengue, eliminarea locurilor de reproducere a țânțarilor este cea mai importantă măsură de prevenire.

Pentru a preveni înțepăturile de țânțari și transmiterea bolilor asociate, este recomandat să evitați expunerea între apusul de soare și zorii zilei, când țânțarii sunt cei mai activi. Utilizați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete pentru a acoperi cât mai multă piele posibil. Aplicați spray-uri repelente pe părțile neacoperite ale corpului, care conțin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide). Închideți ferestrele și ușile sau instalați plase anti-țânțari pentru a preveni intrarea acestora în locuință. Utilizați benzi impregnate cu permethrin în zonele în care nu puteți evita intrarea în camera de dormit și aplicați insecticide în interiorul locuinței. Eliminați sursele de apă stagnată din jurul casei pentru a reduce locurile de reproducere ale țânțarilor, cum ar fi recipientele de apă pluvială, jardinierelor și alte obiecte care pot aduna apă, recomandă Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), febra dengue este endemică în peste 100 de țări, cu peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese raportate anul trecut. Cele mai afectate țări includ Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam. Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari la nivel global. Este transmisă la oameni prin înțepătura femelelor de țânțar infectate, numite anofele, care au fost identificate și în Europa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recomandările specialiștilor pentru moldoveni! Cum se pot proteja de înțepăturile țânțarilor

VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Moldindconbank ajută la salvarea de vieți, alăturându-se campaniei de donare a sângelui
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
Coca-Cola HBC Moldova – de 30 de ani savurăm gustul original al optimismului
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
MMZ a primit cel mai înalt premiu pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Top-5 cele mai bune anvelope conform Anvelope.md
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Moldindconbank și Salt Edge – parteneriatul care aduce open bankingul în Moldova
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
6 trofee de top! Kaufland Moldova, premiată în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2023”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală