SA „Moldovagaz” va procura de la SA „Energocom” până la 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a asigura cu resurse energetice Republica Moldova, în contextul reducerii volumului de gaze naturale furnizat de compania rusească „Gazprom”. Decizia în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), în cadrul unei ședințe desfășurată vineri, 16 decembrie curent. Ministrul Infrastructurii și Dezolvătorii Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a reiterat că asta se întâmplă „pentru prima dată în istoria țării noastre”.
„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de „Gazprom”. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru. Pentru luna decembrie, SA Energocom, conform deciziei CSE, va vinde 100 mln m3 de gaz către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3. Acest preț include toate costurile: costul de achiziție a gazului, costurile de transport și costurile de depozitare pe care le-a suportat Energocom. Suplimentar, Guvernul continuă să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare”, a anunțat Andrei Spînu.
Potrivit documentului, Energocom este obligat să încheie cu Moldovagaz un contract individual de tip EFET, în urma cererii depuse de furnizorul de gaze naturale, fără a fi necesară aprobarea consiliului și/sau a adunării generale a acționarilor. Gazele naturale vor fi vândute la un preț preliminar de 1108,61 de dolari pentru 1000 metri cubi. Prețul de vânzare nu va include o marjă de profit pentru Energocom.
Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între Moldovagaz și Energocom, și calculul costurilor suportate, prezentat de Energocom. Achitarea gazelor livrate se va efectua până la data de 20 ianuarie 2023. În cazul în care Moldovagaz nu stinge în termen și integral datoria aferentă prețului, iar întârzierea continuă mai mult de cinci zile bancare, Energocom va notifica imediat Guvernul, se menționează în hotărâre.
În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, CSE a obligat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să efectueze ajustarea extraordinară, în termen de trei zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”, în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar.
„Important, în urma acestei decizii, tariful nu se va schimba. Cetățenii vor primi în continuare suport în factură și vom trece cu bine de această iarnă. Vă mulțumesc pentru susținere și solidaritatea!”, a conchis ministrul.