Curs valutar
  • EUR
    19.4636
    -0.0858%
  • USD
    17.9090
    -0.086%
  • RUB
    0.1832
    -0.6004%
  • RON
    3.9128
    -0.0792%
  • UAH
    0.4333
    -0.3693%

Prima școală din Morovaia, restaurată. Devine muzeu, inclus în oferta turistică a Rezervației „Orheiul Vechi”

07 Oct. 2024, 18:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Oct. 2024, 18:39 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Prima școală din satul Morovaia, raionul Orhei, a fost inaugurată după restaurare. În context, a fost organizat un eveniment care a îmbinat armonios Ziua Profesorului cu deschiderea muzeului „Prima școală din arealul rezervației”. Atmosfera a fost întreținută de piese folclorice, dar și de fanfara „Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, condusă de dirijorul Arhirii Andrei.

La evenimentul de redeschidere a muzeului au venit localnici, oaspeți, dar au fost invitați și profesori în etate, care s-au retras din activitate, dar în suflet tot dascăli rămân. Aceștia au vorbit despre procesul de învățământ din trecut, despre elevii și șotiile pe care le făceau la timpul lor și despre valorile importante de educat în școală  – respectul, dragostea de țară și de neam, toleranța și setea de cunoaștere.

Ion Ciobanu, directorul Rezervației, a spus că cel mai greu de găsit pentru acest muzeu a fost și rămâne literatura, inclusiv didactică, din perioada interbelică.

„Prima școală din areal rezervației, din S. Morovaia a fost restaurată și conservată prin programul transfrontalier „Istorie și Muzică – valori ce ne uneasc”, iar acum i-am dat o nouă viață prin transformarea acesteia într-un muzeu”, a menționat Ion Ciobanu.

În context, a avut loc și o lecție demonstrativă „România din perioada interbelică”.

Școala din s. Morovaia a fost inițial o gospodărie a unui boier din zonă, datând încă din 1903. Ulterior boierul, fiind un om luminat, a decis să transforme locuința într-o școală pentru copiii din localitățile din zonă. În anii ocupației sovietice școala a fost închisă, fiind redeschisă în 1947, dar acolo predând alți profesori, pentru că proprietarii au fost deportați. Școala a fost activă până la mijlocul anilor 50, apoi a fost definitiv închisă. Vechii proprietari reveniți în țară au vândut locuința Rezervației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realizarea a fost posibilă datorită proiectului transfrontalier România – Republica Moldova „Istorie și muzică – valori ce ne unesc”, realizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Muzeul Județean Botoșani, din fonduri UE.

Realitatea Live

04 Nov. 2024, 18:05
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
04 Nov. 2024, 18:05 // În Lume //  Realitatea.md

Imagini apocaliptice vin din Indonezia, unde un vulcan a erupt duminică, provocând distrugeri semnificative din cauza lavei care a făcut prăpăd în regiune. Cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața. Nori uriași de cenușă și roci incandescente s-au ridicat în atmosferă. În dimineața zilei de luni, autoritățile au evacuat mai multe sate situate în apropierea vulcanului, scrie CNN.

Erupția de la Muntele Lewotobi Laki Laki, care a avut loc imediat după miezul nopții de luni, a aruncată cenușă groasă de culoare maronie la o înălțime de 2.000 de metri, lovind un sat din apropiere și provocând incendii în mai multe gospodării, inclusiv la o mănăstire a călugărițelor catolice, conform declarațiilor lui Firman Yosef, oficial al postului de monitorizare a vulcanilor.

Agenția de gestionare a dezastrelor a redus numărul deceselor cunoscute de la un raport anterior de nouă, afirmând că a primit informații actualizate de la autoritățile locale. Agenția a precizat că încă se colectează informații cu privire la amploarea victimelor și a pagubelor, în timp ce mass-media locale au raportat că mai multe persoane au fost îngropate în casele prăbușite, potrivit antena3.ro.

Se estimează că cel puțin 10.000 de persoane au fost afectate de erupție în districtul Wulanggitang, în cele șase sate adiacente: Pululera, Nawokote, Hokeng Jaya, Klatanlo, Boru și Boru Kedang.

O călugăriță din satul Hokeng a murit, iar alta este dată dispărută, a declarat Agusta Palma, șefa Fundației Sfântul Gabriel care coordonează mănăstirile din insula predominant catolică.

„Călugărițele noastre au fugit în panică sub o ploaie de cenușă vulcanică în întuneric,” a spus Palma.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Imagini și clipuri video distribuite pe rețelele sociale arată tone de resturi vulcanice acoperind casele până la acoperiș în sate precum Hokeng, unde materialul vulcanic fierbinte a provocat incendii. Aceasta este a doua erupție vulcanică din Indonezia într-o săptămână.

Muntele Marapi din provincia Sumatra de Vest, unul dintre cei mai activi vulcani din țară, a erupt la 27 octombrie, aruncând coloane groase de cenușă de cel puțin trei ori și acoperind satele din apropiere cu resturi, însă nu au fost raportate victime.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală