Primarul Capitalei, Ion Ceban, încearcă să schimbe accentele în cazul tentativei de demolare a clădirii Hotelului Național din centrul Capitalei, la sfârșitul săptămânii trecute și acuză guvernarea că ar fi pus la cale acest lucru pentru a „pune într-o lumină proastă municipalitatea”, dar și pentru a sustrage atenția cetățenilor de la scumpirile care au loc în societate.
Ceban afirmă că, „epopeea Hotelului Național este o fumigenă, care are ca scop distragerea atenției opiniei publice de la scumpirile care au loc în fiecare zi și de la prostiile pe care le îndrugă unii oficiali de la guvernare”.
„Această clădire, specialiștii foarte bine cunosc că este proprietate privată și nu a fost încălcată legislația de către Primărie, a devenit un „joc” în mâinile celor care tare își doresc să compromită măcar cumva Primăria Chișinău. Iată, ne-am pomenit săptămâna trecută că Hotelul Național se îngrădește cu un gard improvizat din pânză, plus a mai fost închis drumul public când nu era eliberată nicio autorizație de la Primărie. Culmea este că poliția prezentă la fața locului nu întreprindea nimic, când trebuia să intervină îndată, deoarece autorizație pentru închiderea drumului nu exista de la Primărie, iar explicația că gardul se înstalează pentru ca oamenii străzii să nu aibă acces în clădire era absurdă. Acea pânză nu poate fi „scut” pentru nimeni. De fapt, s-a dorit intervenția de demolare și de învinuire a Primăriei în toate, intenționat, cum și sub ce formă erau toți prezenți și nimeni nu intervenea, era tare straniu”, zice Ceban.
În cele din urmă, primarul Capitalei a venit cu o propunere către guvernare de a naționaliza clădirea Hotelului Național, ulterior să o includă în registrul monumentelor istorice protejate de stat, iar apoi să creeze un centru sau HUB pentru tineri, pentru diasporă, iar „Primăria va susține și se va implica în realizarea acestui proiect”.
„Am o propunere către Guvern care are atâta grijă în ultima perioadă, mai ales ce ține de Hotelul Național. Propun ca Hotelul Național să fie inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, Clădirea Maternității sau a Stadionului Republican. Clădirea să fie naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs, iar acolo să fie creat spre exemplu un centru sau HUB pentru tineri, pentru diasporă, iar primăria va susține și se va implica în realizarea acestui proiect. Dacă ați putut în cazul Stadionului Republican, veți putea și în acest caz. Un pic nu v-a mers scenariul pe care l-ați pus la cale”, propune Ion Ceban.
Amintim că, la 20 mai, în zona clădirii Hotelului Național, proprietarul care a privatizat în 2006 bunul imobil a început să instaleze indicatoare rutiere ce limita circulația în zonă, iar apoi a încercat să instaleze un gard din plasă de umbrire. Primăria a declarat că atunci că, o astfel de autorizație nu a eliberat, iar acțiunile întreprinse sunt ilegale, deși autorizația de demolare a fost semnată de municipalitate încă aproximativ un an în urmă. Ulterior, Primăria a anunțat că, edilul Capitalei a anulat autorizația de demolare clădirii acordată anul trecut.