Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Primele abateri înregistrate! Promo-Lex: Transport organizat al alegătorilor și fotografierea buletinului de vot

11 Iul. 2021, 09:58
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
11 Iul. 2021, 09:58 // Alegeri //  Cristina Vlah

Reprezentanții de la Promo-Lex au anunțat că deja au fost înregistrate primele abateri de la regulile procedurilor electorale, informează Realitatea.md.

Este vorba despre transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare, fotografierea buletinelor de vot, lipsa măștilor de protecție, dar și altele.

Vedeți în continuare lista de încălcări depistată de Promo-Lex.

Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare– 4 cazuri:

SV 37/11 Anenii Noi, Varnița. La 6:25 era închis SV. Observatorul a solicitat accesul însă nu a putut intra. Președintele BESV a motivat ca nu l-a observat și i-a permis accesul în SV la 7:00.

SV 32/030 Ștefan Vodă, Talmaza. Observatorului Promo-LEX nu i se permite deplasarea în incinta SV.

SV 37/022 Căușeni, Hagimus. Observatorul Promo-LEX s-a prezentat la SV la ora 6:30, însă accesul i-a fost permis abia la 6:45.

SV 4/039 Anenii Noi, Varnița. Observatorul Promo-LEX a sosit la secția de votare la ora 6:30 dar membrii BESV nu le-au permis să intre în secție justificând că au sosit prea târziu. Accesul a fost permis la orele 7:00.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 2 cazuri.

SV 37/18 Regiunea Transnistreană, Copanca. Au fost observate 10 unități de transport. Autoturisme și microbusuri mici de 7 persoane, toate pline. Marca automobilelor: Mercedes Vito A773HC , Opel Zafira T598OB, Chrysler Voyager C495EP.

SV 37/37 Regiunea Transnistreană, Rezina. În centrul orașului, lângă oficiul Star Net, la 7.50, un microbuz de marca Gazeli, n/î P581BB, culoare alba, a transportat persoane. Transportul are în jur de 10 locuri. Șoferul a menționat că transportă de la fabrica metalurgică din Râbnița.

Restricționarea accesului în secția de votare pentru alegători care nu au mască de protecție în context COVID – 1 caz

SV 11/003 Cimișlia, Cimișlia. Unui alegător nu i s-a permis să intre în incinta SV deoarece nu avea masca de protecție, alegătorul a plecat.

Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 6 cazuri.

SV 1156 Chișinău, Ciocana. Nu funcționează camera video de la momentul deschiderii SV. Președintele BESV a informat CEC. S-a comunicat că pe parcursul zilei va fi adusă o altă cameră de filmat.

SV 1/91, Chișinău, Buiucani. De la deschiderea SV, camera video a funcționat cu deficiențe. Camera are deficiențe tehnice, nu lucrează, președintele a sunat și a fost anunțat că va veni cineva să repare pentru a continua procesul filmării.

SV 1/235, Chișinău, Rîșcani. Procesul de filmare a fost pornit la deschiderea SV, însă camera filmează cu întreruperi, președintele BESV observând deficiențe tehnice. Președintele a telefonat și încearcă să remedieze situația.

SV 33/24 Taraclia, Musaitu. Camerele de înregistrare video nu funcționează de la deschidere.

SV 7/59 Cahul, Tătărești. În SV era instalata camera video, dar nu era pornit procesul de filmare. A fost anunțat președintele BESV, aceasta a indicat ca a uitat să o pornească și a pornit camera de înregistrare video.

SV 1/218, Chișinău, Rîșcani. A fost filmat doar procesul de deschidere a SV. La ora 7:21, procesul de filmare s-a întrerupt. Camera video are deficiențe tehnice, se întrerupe. Președintele BESV a anunțat că procesul de filmare va fi preluat la închiderea SV.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri

SV 37/034 Florești, Sănătăuca. În incinta SV era un panou cu inscripție denegratoare față de un concurent. Observatorul Promo-LEX a anunțat președintele.

SV 9/022 Călărași, Hoginești. La secția de vot s-a prezentat un simpatizant al PPȘ îmbrăcat cu tricoul de partid. Președintele BESV a rugat persoana să părăsească secția.

SV 1/61 Chișinău, Botanica. Un alegător, după ce a votat, s-a apropiat de observatorii din SV, întrebând dacă aceștia sunt de la un anumit concurent, cu declarații precum că ei au promis măriri de salariu, dar nimic nu s-a schimbat.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 16 cazuri.

SV 15/11 Dubăsari, Oxentea. În raza 100 m a secției de votare este un panou publicitar al unui concurent.

SV 16/2 Edineț, Edineț. În raza 100 m de la SV se află panou publicitar al unui concurent.

SV 31/20 Șoldănești, Glinjeni. În raza 100 m de la SV sunt amplasate materiale publicitare pe stâlpi din partea unui concurent. Ele au fost puse peste noapte, ieri nu erau. La indicațiile președintelui BESV, materialele au fost scoase.

SV 1/86, Chișinău, Buiucani. Pe un stâlp, la intrarea în SV, a fost observat un afiș electoral în favoarea unui concurent.

SV 13/020, Dondușeni, Rediul Mare. În raza de 80 m de la SV pe piloni sunt amplasate pliante A4 în favoarea unui concurent.

SV 19/001, Glodeni, Glodeni. În raza de 60 de metri de la SV la un magazin este amplasat un bilbord în favoarea unui concurent.

SV 9/028, Călărași, Păulești. În raza de 100 m de la localul secției exista un pliant electoral în favoarea unui concurent. Președintele BESV a înlăturat pliantul.

SV 4/037 Anenii Noi, Țînțăreni. În raza de 100 m de la localul secției au fost identificate afișe electorale neînlăturate în favoarea a doi concurenți.

SV 16/004 Edineț, Edineț. În rază de 70 m de la SV este situat un magazin unde este amplasat un panou electoral în favoarea unui concurent.

SV 18/001 Florești, Florești. În raza de 100 m de la SV într-o gospodărie este amplasat un panou electoral în favoarea unui concurent.

SV20/066 Hîncești, Stolniceni. În raza de 20 m de SV pe un panou informativ sunt amplasate pliante A4 de la trei concurenți electorali.

SV 6/038 Briceni. Tețcani. În raza 100 m de la SV au fost identificate afișe electorale în favoarea unui concurent.

SV 15/8 Dubăsari, Marcăuți. La 100 m de SV pe stâlpii de electricitate sunt amplasate materiale publicitare în favoarea unui concurent.

SV 1/94 Chișinău, Buiucani. În raza de 100 m de SV pe stâlpi de electricitate sunt amplasate materiale publicitare din parte unui concurent.

SV 11/010 Cimișlia, Cimișlia. În raza de 100 m de la SV este un magazin, în incinta magazinului pe o masa sunt pliante A4 de la  doi concurenți.

SV 1/120 Chișinău, Centru. În raza 100 m de la secția de votare, vis-a-vis de intrarea în SV pe o poartă sunt amplasate materiale publicitare în favoarea unui concurent.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri.

SV 36/7 UTAG, Comrat. Urna staționară a fost sigilată 2 sigilii în loc de 4. A fost anunțat președintele BESV, acesta nu a reacționat.

SV 13/12 Dondușeni, Elizavetovca. Urna de vot staționară este sigilată cu 2 sigilii din 4. Președintele BESV a motivat că nu sunt suficiente sigilii.

SV 1/26, Chișinău, Botanica. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu doar 3 sigilii.

SV 1/291, Chișinău, Stăuceni. Urnele de vot staționare au fost sigilate cu doar 3 sigilii.

SV 1/208, Chișinău, Rîșcani. Urnele de vot staționare din SV au fost sigilate cu 2 sigilii. Motivul invocat de președintele BESV a fost lipsa necesității de a plasa mai multe. Totuși, după menționarea regulii privind obligativitatea sigilării urnelor cu 4 sigilii, președintele BESV a aplicat încă câte 2 sigilii la urnele de vot.

SV 18/053 Florești, Putinești. Toate trei urne de vot au fost sigilate cu câte 2 sigilii, președintele BESV a spus ca nu are suficiente sigilii .

SV 33/24 Taraclia, Musaitu. Sunt două urne de vot staționare, care au ambele a câte 2 sigilii din 4.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 2 cazuri.

SV 1/222, Chișinău, Rîșcani. Începând cu ora 07:20, timp de 15-20 minute, nu a funcționat SIAS ”Alegeri”. Votarea nu a fost stopată, înregistrarea alegătorilor efectuându-se manual, iar după înlăturarea deficiențelor – datele au fost incluse în sistem.

SV 18/002, Florești, Florești. În intervalul orelor 7.00-7.38, nu a funcționat SIAS Alegeri – lipsa conexiunii internet. Problema a fost soluționata de specialistul de la Moldtelecom. Procesul de votare a fost sistat pe perioada  dată.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 8 cazuri.

SV 1/98, Chișinău, Buiucani. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Membrii BESV nu au observat incidentul.

SV 13/12 Dondușeni, Elizavetovca. Președintele și secretarul BESV sunt amplasați în așa mod încât pot vedea cabinele de vot și alegatorii. Aceștia au motivat că nu exista spațiu suficient, deoarece sala e mică.

SV 37/019 Căușeni, Copanca. Alegătorii comunicau între ei când se aflau în cabinete de vot încălcând secretul votului.

SV 10/002 Căușeni, Căușeni. La ora 7:50 un alegător a fotografiat buletinul de vot.

SV 11/001 Cimișlia, Cimișlia. Un alegător nu a păstrat secretul votului, buletinul de vot a fost deschis și alegătorii din incinta SV au putut să vadă pe cine a votat. Președintele nu a reacționat.

SV13/001 Dondușeni, Dondușeni. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Președintele a reacționat și fotografia a fost ștearsă.

SV 1/136, Chișinău, Centru. Un membru BESV, după ce a votat, a fotografiat buletinul de vot. Incidentul a fost observat de observatorul de la un concurent care a intervenit cu o voce ridicată, și a rugat să șteargă poza. Membra BESV a invocat că nu este stipulat undeva că nu se permite fotografierea buletinului de vot, după care totuși a fost șters poza. Președintele BESV a spus că nu este stipulat undeva că nu se poate de pozat buletinul de vot și se invocă mai mult verbal.

SV 1/121, Chișinău, Centru. Alegătorul a fotografiat buletinul de vot. Un membru BESV i-a făcut observație. În rezultat, alegătorul a șters fotografia.

Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID -19 – 2 cazuri.

SV 1/200, Chișinău, Rîșcani. Membrii BESV nu poartă materiale de protecție anti-COVID. Observatorul se afla cu masca de protecție pe față, iar un membru BESV s-a apropiat și i-a spus că COVID doarme.

Regiunea Transnistreana, Rascaieții Vechi. Distanța sociala nu este respectată de către alegătorii ce fac coadă la secția de votare, cetățenii sunt fără mască.

Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 3 cazuri.

SV 37/035 Florești, Sănătăuca. În cabine de vot au intrat 2 persoane concomitent.

SV 11/024, Călărași,Gura Galbenei. La ora 7.45 doi alegători au intrat în cabina de vot și au votat. Președintele BESV nu a reacționat.

SV 11/001 Cimișlia, Cimișlia. La ora 7.11 doua persoane ( soț și soție) au votat împreună, președintele BESV nu a avut o reacție la incidentul dat.

Altele – 1 caz:

SV 11/37 Cimișlia, Mihailovca. La SV nu este nici o inscripție referitor la secția de votare, inclusiv nu este indicat numărul acesteia.

Comunicatul este elaborat în cadrul Misiunii de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, al Consiliului Europei prin proiectul „Suport pentru observarea civică a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 în secțiile de votare create în străinătate”, precum și al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău prin proiectul „Suport pentru informarea cetățenilor și observarea civică a alegerilor parlamentare anticipate din 2021 în secțiile de votare create alegătorii din regiunea Transnistreană”. Componenta „Discursul instigator la ură” este susținută de către Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova prin proiectul „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de Drepturi ale Omului în Republica Moldova – etapa a IV-a”.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate